radni sastanak

Distribucija krvi pedijatrijskih pacijenata prema Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH tri puta sedmično

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Enis Hasanović održao je radni sastanak sa svim šefovima organizacionih jedinica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo na kojem su prisustvovali i direktor JU Dom zdravlja KS dr. Milan Mioković, te direktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH dr. Aida Ðozo.

Na sastanku je usaglašeno da se prilagodi organizacija rada u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kako bi se omogućila redovna i efikasna distribucija uzoraka krvi pedijatrijskih pacijenata.

Prema ovom režimu, uzorci krvi će se slati tri puta sedmično (pon-sri-pet) iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo prema Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH, što će poboljšati brzinu obrade i rezultate testiranja za pravovremenu dijagnozu i tretman.

Pedijatrijski pacijenti često zahtijevaju poseban pristup zbog njihovih specifičnih potreba, te će učestalija distribucija uzoraka krvi pomoći u bržem dobijanju rezultata. Raspored i logistika u Domu zdravlja i Zavodu za transfuzijsku medicinu FBiH će se također uskladiti sa novim zahtjevima pomenute distribucije.

Osim ove veoma važne teme, na sastanku se razgovaralo i o problemima sa kojima se svaka organizaciona jedinica Doma zdravlja suočava - nedostatak kadra, logistički izazovi, kvalitet usluge, a posebno je naglašeno da se mora unaprijediti komunikacija sa pacijentima.

"Važno je da svi budi adekvatno informisani kako bi zajedno prepoznali efekte donesenih odluka i rješenja. Mi svakodnevno pratimo situaciju na terenu, od stope grešaka do zadovoljstva pacijenata i nastavljamo sa redovnim sastancima za generisanje ideja kako bi u što kraćim rokovima osigurali uslove za promjene na bolje", naglasio je ministar Hasanović.