poznaje jezik

Neočekivan potez “Rođenih”, Turčin na klupi Veleža

Turski trener Irfan Buz novi je trener Veleža, saopćio je mostarski klub.

Irfan Buz rođen je 15. aprila 1967. godine u Istanbulu. Već sa četiri godine odlazi u Njemačku gdje kasnije i započinje svoju fudbalsku karijeru.

Nakon što je u njemačkoj sakupljao vrijedno igračko iskustvo, karijeru nastavlja u Turskoj gdje nastupa za nekoliko tadašnjih superligaških timova.

Po okončanju karijere aktivnog fudbalera posvetio se edukaciji za trenera završivši prestižnu njemačku Henef Sport Akademiju.

Nedugo potom postaje trener u omladinskim kategorijama reprezentacije Njemačke da bi, nakon 8 godina uspješnog rada u redovima Elfa, 2009. godine preuzeo ekipu SpVg Otpe kao glavni trener, te predvodio ovaj klub u naredne četiri godine. 2013. godine preuzima ulogu glavnog trenera u Iserlohu.

Ubrzo mu je legendarni njemački trener Kristof Daum, koji mu upućuje poziv, nakon čega je Buz postao pomoćni trener u turskom Bursasporu.

Nakon što je Daum napustio redove Bursaspora, Buz preuzima kormilo ovog slavnog turskog tima i sa njima uspijeva osigurati osmo mjesto u turskom šampionatu. Pored Bursaspora predvodio je Gencerlbirgi, Osmanlispor, Kasimpašu i druge turske klubove.

Sezona 2016/17. je možda i sezona koja je obilježila njegovu dosadašnju trenersku karijeru. U toj sezoni, predvodeći turskog drugoligaša Malatiju, sa ekipom koja je imala najmanji budžet u drugom rangu turskog fudbala uspio je osvojiti šampionsku titulu i tako izboriti plasman u Superligu Turske. Iste godine proglašen je za najboljeg trenera turske lige.

Zanimljivo, da pored turskog, engleskog i njemačkog jezika, Buz priča i bosanski jezik.

Zajedno sa njim u redove Rođenih dolaze i njegovi pomoćnici, odnosno dva pomoćna trenera, kondicioni trener, kao i stručnjak za videoanalizu.