manje poznata opcija

iPhone ima skrivenu funkciju koja udvostručuje trajanje baterije

Mnoge korisnike telefona uhvati panika kada odjednom shvate da im je baterija na "izdisaju", pa tako i korisnike najpopularnijih uređaja – iPhonea.

Međutim, tehnički stručnjak podijelio je manje poznat savjet koji bi mogao da gotovo udvostruči trajanje baterije vašeg iPhone uređaja.

Herbi Jasmin, osnivač tehnološke veb stranice Gotechtor, tvrdi da bi podešavanje opcije "Smanji bijelu tačku" (Reduce White Point) moglo značajno da produži trajanje baterije na iPhone uređaju.

"Otkako sam promijenio ovo podešavanje na svom iPhoneu, primijetio sam da mi se trajanje baterije gotovo udvostručilo u poređenju s onim što je bilo", tvrdi Jasmin u objavi na pomenutoj web stranici.

Funkcija "Smanji bijelu tačku" može da se pronađe u aplikaciji podešavanja pod opcijom veličine ekrana i teksta u odeljku pristupačnosti.

To podešavanje omogućava korisnicima podešavanje osvjetljenja ekrana prigušivanjem intenzivnijih boja kao što su zelena, bijela i žuta, prenosi Zimo.

Jasmin je objasnio da prigušivanje tih svijetlih nijansi štedi bateriju, jer telefon zahtihjeva manje energije za osvjetljavanje ekrana.

On je predložio da bi oni koji ne žele da nadograde svoj postojeći iPhone uređaj na dolazeći iPhone 16 trebalo da razmotre tu jednostavnu promjenu podešavanja.