Završena sjednica

Enes Obralija, predsjednik Nezavisnog odbora za Raport: Ćulum je prvorangirani na listi za direktora SIPA-e

Obralija za Raport kaže, da posebno imajući u vidu praksu Suda BiH u sličnim slučajevima, ne bi smjelo doći do toga da za direktora SIPA-e bude predložen neko ko nije ocijenjen najvećim ocjenama

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine održao je danas intervjue sa kandidatima koji su se prijavili i koji ispunjavaju uslove Javnog konkursa za provođenje procedure odabira kandidata za izbor direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Intervjui su trebali biti obavljeni s ukupno sedam kandidata, međutim, kako je nakon sjednice održane u Parlamentarnoj skupštini BiH za Raport večeras potvrdio Enes Obralija, predsjednik Odbora, na intervjuu se pojavilo šest kandidata.

Pred Odborom se nije pojavio kandidat Zoran Savić, inače uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Aktuelni direktor SIPA-e Darko Ćulum koji je ponovo pretendent za ovu poziciju i u naredne četiri godine, prvi je na rang-listi utvrđenoj i potvrđenoj na sjednici završenoj oko 19 sati.

„Na rang-listi je shodno broju osvojenih bodova na prvom mjestu Darko Ćulum, aktuelni direktor SIPA-e. Na drugom mjestu je Ljubiša Pandurević, aktuelni načelnik Finansijsko-obavještajnog odjeljenja SIPA-e, a na trećem mjestu je načelnik PU Doboj Slobodan Radinković .To je ono što je Nezavisni odbor danas utvrdio, znači od šest kandidata, tri su na listi uspješnih kandidata, dok preostala tri nisu", kazao je Obralija za Raport.

Nezavisni odbor će rang-listu s tri uspješna kandidata proslijediti ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadu Nešiću, koji predlaže novog direktora SIPA-e Vijeću ministara BiH.

Predsjednika Nezavisnog odbora Enesa Obraliju, pitali smo da li je ministar Nešić u obavezi da Vijeću ministara BiH predloži prvorangiranog Ćuluma ili to može biti i neko od preostale dvojice kandidata.

Naime, ranije je bilo slučajeva u državnim institucijama, ali i u samoj SIPA-i da bude predložen kandidat nižerangiran u odnosu na prvoplasiranog.

Obralija za Raport kaže, da posebno imajući u vidu praksu Suda BiH u sličnim slučajevima, ne bi smjelo doći do toga da za direktora SIPA-e bude predložen neko ko nije ocijenjen najvećim ocjenama.

„Sud BiH jako serozno gleda na to pitanje . Bilo je slučajeva kada i u SIPA-i nisu bili imenovani prvorangirani, to se međutim bila ranija vremena. Sada imamo i neke presude Suda BiH po tom pitanju i zauzet stav o tome. U tom slučaju bi trebalo adekvatno obrazložiti rješenje ako ne bi bio predložen ili izabran prvorangirani, jer se otvara pitanje zašto kandidati prolaze procedure, zašto postoji bodovanje i slično „- zaključio je Obralija za Raport.

Na intervjuu za direktora SIPA-e bio je i šef policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić, zatim Vlado Jovanić, službenik Uprave za policijsku podršku MUP RS-a, i Milosav Savković, načelnik Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-u RS, ali nisu ušli na rang-listu.

Aktuelnom direktoru SIPA-e Darku Ćulumu, kojeg je Vijeće ministara imenovalo 2020. godine, mandat je istekao 14. jula.