Caritas BiH

‘Inkluzija nije iluzija’: Održan okrugli sto povodom Lokalnih izbora 2024.

Okrugli sto „Inkluzija nije iluzija“ održan je danas povodom Lokalnih izbora 2024. godine u organizaciji Caritasa Bosne i Hercegovine, a u okviru projekta DISC koji finansira Evropska unija te u saradnji s Unijom organizacija osoba s invaliditetom u BiH i Misijom OSCE-a u BiH, saopćeno je.

Osim organizatora, učestvovali su predstavnici medijskih kuća i asocijacija osoba s invaliditetom, a cilj je bio otvoriti dijalog o pravima osoba s invaliditetom u izbornom procesu.

Suvad Zahirović, predsjednik Upravnog odbora Unije organizacija osoba s invaliditetom u BiH, predočio je izazove s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u izbornom procesu, naglašavajući ključne probleme i prepreke.

Diskutirano je o potrebnim izmjenama Izbornog zakona kako bi osobe s invaliditetom imale ravnopravan pristup izbornom procesu uključujući prilagodbu biračkih mjesta. Također su razmatrana moguća rješenja na temelju primjera dobrih praksi iz drugih zemalja.

"Osobe s tjelesnim invaliditetom imaju problem pristupa glasačkim mjestima pa moraju glasati iz vozila, na hodnicima ili putem mobilnih timova. Slijepim osobama glasački materijal nije pristupačan, nikada ne znaju za koga su glasali, a upitno je i načelo tajnosti glasa. Osobe oštećenog sluha su uskraćene za informacije, posebno u predizbornim kampanja, a određenom broju osoba s intelektualnim i psiho-socijalnim invaliditetom uskraćeno je pravo glasa i informacije im nisu prilagođene", rekao je Zahirović.

Tokom ovog skupa predstavljene su Smjernice za medije o izvještavanju o pitanjima važnim za osobe s invaliditetom tokom političkih kampanja. Smjernice su osmišljene s ciljem da medijima omoguće kvalitetno, sveobuhvatno i etično izvještavanje, u skladu s principima Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Smjernice je uime Misije OSCE-a predstavila Selena Imerović Hodžić.

Istaknuta je potreba za kontinuiranim zagovaranjem prava osoba s invaliditetom u političkim procesima, uz aktivno sudjelovanje medija u promicanju inkluzivnosti. Medijskim kućama i novinarima će se distribuirati Smjernice i potaknuti na praćenje problematike osoba s invaliditetom u izbornom procesu.

Projekt DISC, koji provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s partnerima – Udrugom roditelja i djece s posebnim potrebama 'Vedri osmijeh' iz Mostara, Udruženjem slijepih Kantona Sarajevo, Unijom organizacija osoba s invaliditetom u BiH i Savezom slijepih Republike Srpske – započeo je 1. februara 2024. i trajat će do 31. januara 2027. godine.

Projekt se provodi na području cijele Bosne i Hercegovine s ciljem unapređenja prava i inkluzije osoba s invaliditetom.