ostvarenje snova

Španci se i dalje čude uspjehu Nurkića: Za pet godina od anonimusa stigao do NBA i zaradio više od 120 miliona dolara!

Jusuf Nurkić, koji je danas istaknuta ličnost u NBA ligi, započeo je svoje nevjerovatno putovanje u svijetu košarke sa 14 godina, a da nije ni poznavao taj sport.

“Nisam znao ništa o košarci, ali mi je čovjek u gradu rekao da bih mogao biti dobar u njoj.

Pa sam odlučio pokušati”, priznao je bosanskohercegovački košarkaš (29) o svom nevjerovatnom startu na terenu.

Evropska scena

U samo pet godina, prešao je put od ruralnog života u Bosni do toga da je 2014. izabran na NBA draftu, prenosi španski Basquet Plus.

Nakon što ga je otkrio bosanski sportski agent, Nurkić se brzo popeo na evropsku scenu, podsjeća ovaj portal, igrajući u Hrvatskoj i Sloveniji prije nego što je zainteresirao NBA skaute.

Sa 19 godina Denver ga je izabrao kao 16. izbor u prvom krugu NBA drafta.

U međuvremenu, Nuggetsi su kladili i na još jednog mladog talenta u drugoj rundi - Nikolu Jokića, koji će na kraju postati MVP (najbolji igrač) najjače svjetske košarkaške lige.

Nurkić je počeo kao starter u Denveru, ali je 2016. prepustio svoje mjesto Jokiću, što je dovelo do toga da je razmijenjen u Portland Trail Blazerse.

Španci objavili priču o Nurkiću

Zanimljiv je i detalj kako je otkriven.

Njegov otac Hariz Nurkić, također gigantskih dimenzija, postao je poznat u zemlji jer je sam srušio 14 muškaraca.

Otac mu je bio policajac sa zastrašujućom visinom od 2,14 metara. Kada je postao slavan, otkrilo se da ima "malenog" sina koji mu je gotovo ravan visinom.

Taj dječak od 14 godina bio je Jusuf Nurkić, kojem je brzo donesena lopta i postavljena pod obruč.

Tokom svog vremena u Blazersima, Nurkić je dostigao svoju najbolju formu uz Damiana Lillarda, s prosjekom od 14,4 poena, 9,8 skokova i 2,8 asistencija tokom sedam sezona.

Problemi s povredama

Ipak, njegovu karijeru obilježile su stalne povrede koje su mu ograničavale napredak.

Uprkos tome, bio je temeljni stub u svakoj ekipi kojoj se priključio, ističući se svojom sposobnošću kombiniranja skokova, dodavanja lopte i predanosti u odbrani.

“Bila je to brza i luda priča, neobičan je put od nebavljenja sportom do NBA lige”, prisjetio se Nurkić svog meteorskog uspona.

Danas je Nurkić, koji je kroz karijeru zaradio više od 120 miliona dolara, u Phoenix Sunsima, gdje je prošle sezone imao prosjek od 10,9 poena, 11,0 skokova i 4,0 asistencije.

Iako nije dostigao Jokićev nivo, njegova historija napredovanja i njegov brzi dolazak u NBA čine ga jednim od najzanimljivijih centara svoje generacije, dokazujući da se nekima snovi mogu ostvariti u tren oka, ističe Basquet Plus.