stigao u Tursku

Otac ubijene tursko-američke aktivistice Aysenur traži pravdu od SAD: Američka vlada ima odgovornost

Mehmet Suat Eygi, otac tursko-američke aktivistice Aysenur Ezgi Eygi, koju su ubili izraelski vojnici na okupiranoj Zapadnoj obali, izrazio je nadu da će američka vlada osigurati pravdu i pokrenuti istragu o njenom ubistvu, kao što turska vlada trenutno čini.

Mehmet Suat Eygi živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), ali je povodom ubistva kćerke stigao s porodicom u Turskoj.

Eygi je u obraćanju novinarima kazao da je njegova kćerka po mnogo čemu bila posebna osoba.

"Aysenur je posebno bila osjetljiva na ljudska prava, okoliš, na sve. Išla je i u Brazil, Australiju, Meksiko zbog okoliša, i širom svijeta zbog ljudi, gdje god je bilo potrebno pomoći nekome. Aysenur je zaista bila posebna", kazao je njen otac.

Izrazio je zadovoljstvo što je Ankara pokrenula istragu o ubistvu mlade Aysenur.

"Drago mi je da naša država poziva na odgovornost zbog proizvoljnog ubistva i pokreće istragu, a očekujemo isto i od američke vlade", rekao je.

Podsjetio je da je Aysenur imala deset mjeseci kada su se preselili u Ameriku gdje se školovala i stekla i državljanstvo.

"Zato i američka vlada ima odgovornost. Nadam se da će američka vlada pokazati istu osjetljivost", dodao je Eygi, istakavši da se posljednji put sastao sa Aysenur na aerodromu.

Kako je rekao, njeno tijelo će sutra ujutro biti dovezeno u Istanbul, a zatim u Izmir gdje će biti ukopana u subotu.

"Amerika je malo drugačija država. Ako u bilo kojoj zemlji u svijetu njeni državljani budu ubijeni ili dožive nepravdu, Amerika snažno reaguje, ali kada je u pitanju Izrael, onda su na djelu pokušaji da se to nekako izbjegne. Ali želim vjerovati da će ljudi poslušati vlastitu savjest", kazao je Eygi.

Njen otac je na kraju naglasio da je Aysenur od djetinjstva bila snažna zagovornica ljudskih prava i da je to još više pokazivala kako je odrastala.

"U Americi je stekla vrlo dobro obrazovanje. Mogla je da uživa i živi udobnim životom, ali ona je slijedila svoje ideale. Ostavila je sve iza sebe i otišla u pakao Bliskog istoka. Bila je toliki idealista", rekao je Eygi.

Aktivistkinju su usmrtile izraelske snage tokom protesta u petak protiv ilegalnih izraelskih naselja u gradu Beita na okupiranoj Zapadnoj obali.

Eygi (26) je bila aktivno uključena u pokrete solidarnosti koji podržavaju palestinska prava. Njena smrt izazvala je bijes i zahtjeve za odgovornošću od strane lokalne i međunarodne zajednice.

Rođena u Antaliji u Turkiye 1998. godine, Eygi se preselila u američki Seattle sa roditeljima kada je imala manje od godinu dana. Diplomirala je u junu na Univerzitetu Washington, gdje je studirala psihologiju i bliskoistočne jezike i kulturu.