unapređenje nastavnog procesa

Hušić i Osmankić uručili opremu za kabinete i didaktičku opremu školama u USK

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona danas je upriličena svečana dodjela opreme za kabinete biologije, hemije, fizike, kao i didaktičke opreme za 21 školsku ustanovu. Tom prilikom, resorni ministar Denis Osmankić istaknuo je da je ranije dodijeljena i oprema za tjelesno obrazovanje, čime se nastavlja kontinuirana podrška školama u cilju unapređenja nastavnog procesa.

Premijer Unsko-sanskog kantona Nijaz Hušić izjavio je da je ovo samo jedan od projekata u okviru druge faze programa za unapređenje stanja u obrazovnom sektoru.

"Prva faza bila je posvećena poboljšanju standarda prosvjetnih radnika, a druga faza odnosi se na rekonstrukciju i opremanje školskih objekata. Sada prelazimo na jednu fazu infrastrukturnih ulaganja gdje smo utrošli oko šest miliona KM na rekonstrukciju i održavanje školskih objekata. Trenutno se u nekim od tih objekata realiziraju projekti za koje su ta sredstva izdvojena. Ova didaktička oprema i oprema za kabinete hemije, bilogije i fizike je samo jedan dodatni impuls našem obrazovanju i sve je koštalo 500.000 KM. Mi na ovakav način želimo bolje opremljene škole i bolji obrazovni sistem u Unsko-sanskom kantonu", kazao je premijer Hušić.

Dodjela opreme predstavlja značajan korak ka modernizaciji obrazovnog sistema Unsko-sanskog kantona, s ciljem stvaranja boljih uslova za učenike i nastavno osoblje, te poboljšanja kvalitete obrazovanja u kantonu.

"Prije nekoliko dana isporučili smo našim školama opremu za tjelesni odgoj koja je koštala oko 480.000 KM. Naša intencija i buduća vizija je da poboljšamo sve obrazovne ustanove u našem kantonu i trudit ćemo se da poboljšamo standarde naših prosvjetnih radnika", istakao je Denis Osmankić, ministar obrazovanja u Vladi USK.