BRUTALNA CIFRA

Znate li koliko bi vas mogla koštati zamjena ekrana na novom Huaweijevom telefonu?

Uoči predstavljanja posljednje generacije Appleovih telefona, Huawei je odlučio ukrasti dio pažnje medija i ljubitelja tehnologije te su manje od 24 sata nakon Applea, predstavili svoj novi adut na tržištu. Riječ o prvom telefonu sa savitljivim ekranom koji se preklapa na dva mjesta tako da, kada se potpuno otvori, dijagonala ekrana uređaja iznosi više od 10 inča, tako da se ovaj telefon zaista pretvara u tablet.

S modelom Mate XT Ultimate Huawei je zaista uspio u svom naumu privlačenja pažnje, a osim zbog revolucionarnog dizajna, njihov je telefon privukao pažnju i zbog - cijene. Preklopnici su i inače skupi tako da je bilo za očekivati da ovaj dvostruki preklopnik neće biti jeftin. Na kineskom tržištu za njega morate platiti oko 2800 dolara, a bit će zanimljivo vidjeti koliko će stajati jednom kada se pojavi i na drugim tržištima.

Svi oni koji si mogu priuštiti takav uređaj i razmišljaju o njegovoj kupovini, trebaju dobro paziti na jednu stvar - da jako dobro čuvaju njegov ekran. Naime, prema podacima o cijenama popravka komponenata ovog uređaja koje su objavili iz kineske firme, za cijenu zamjene ekrana možete dobiti novi flagship smartphone Huaweija, Samsung ili iPhone Pro Max. Naime, cijena popravka, kada se preračuna u američku valutu iznosi više od 1100 dolara. I to samo za slučaj ako pristanete na to da Huawei besplatno reciklira oštećeni ekran, a ako tu ponudu odbijete, novi zaslon za ovaj uređaj platit ćete skoro 1400 dolara.

Za one koji žele osigurati svoje ekran Huawei ima osiguranje za zamjenu zaslona, no nije teško pogoditi - nije jeftino. Naime, cijena takvog osiguranja na kineskom tržištu iznosi skoro 500 dolara, a vrijedi samo godinu dana. Dakle, čuvajte svoje ekrane!

Slično se može preporučiti i vlasnicima Googleova savitljivog Pixela Fold jer za zamjenu zaslona na tom telefonu treba platiti čak 900 dolara, dok na The Vergeu kažu kako je puno bolja situacija za vlasnike Samsungova Galaxyja Z Fold te je, barem u SAD, cijena zamjene unutarnjeg ekrana snižena na 200 dolara, a ako ga ponovno razbijete, onda ćete morati platiti 550 dolara.

Što se tiče ostalih cijena komponenti za Mate X Ultimate, najskuplje ćete proći ako budete morali zamijeniti matičnu ploču jer ta zamjena stoji skoro 1300 dolara.