TEHNOLOŠKI GIGANT

Evropska unija kaznila Google s gotovo 2,5 milijarde eura

Najviši sud Evropske unije potvrdio je kaznu od 2,45 milijardi eura Googleu zbog monopolističkog ponašanja na tržištu.

U obrazloženju potvrde presude tvrdi se da je Google favorizirao vlastitu uslugu usporedbe cijena, čime je stekao prednost pred konkurentima, što je u protivnosti s antimonopolističkim zakonima Evropske unije. Naime, EU je još 2017. kaznila Google zbog zloupotrebe tržišne dominacije promicanjem vlastite usluge uspoređivanja cijena u rezultatima pretraga, čime je postavio konkurente u podređeni položaj.

"Googleova strategija za uslugu usporedbe cijena nije bila samo privući korisnike time što je njihov proizvod bolji od onih konkurenata. Umjesto toga, Google je zlorabio svoju tržišnu dominaciju kao tražilica promičući svoju uslugu usporedbe cijena u rezultatima pretraživanja, a degradirajući one konkurencije", izjavila je evropska povjerenica Margrethe Vestager.

Nakon presude Google se žalio Sudu pravde EU (CJEU) nekoliko puta, no sve žalbe su odbačene pa je Evropski sud ponovno potvrdio presudu i visinu kazne od 2,45 milijardi dolara.

"Ova presuda odnosi se na vrlo specifičan skup činjenica. Još 2017. napravili smo promjene kako bismo ispunili odluku Evropske komisije. Naš pristup uspješno funkcionira više od sedam godina, generirajući milijarde klikova za više od 800 usluga usporedbe cijena", komentirali su presudu iz Googlea.

Ovo je samo jedna od kazni za Google na području EU-a u posljednjih deset godina zbog monopolističkog ponašanja. Ukupno, one iznose 8,25 milijardi eura. I potvrđuju da su promjene pravila bile potrebne jer velike tehnološke kompanija su si dopuštale prelaziti svaku granicu, ako bi im se to dopustilo. Stoga, kako navodi Vestager, bilo je nužno pozvati ih na odgovornost za njihovo ponašanje te nepoštovanje tržišta i korisnika.