IPHONE AIR

Zaboravite iPhone 16, Apple za sljedeću godinu priprema nešto puno bolje

Apple je ove sedmice predstavio nove modele svojih telefona. Razmišljanja o ovim uređajima su različita - dio analitičara vjeruje da bi na krilima Apple Intelligenca, ali velikog broja korisnika koji imaju starije modele iPhonea i trebali bi ih zamijeniti, prodaja iPhonea 16 mogla oboriti rekorde. S druge strane, neki poput Tylera Morgana, bivšeg zaposlenika Applea smatraju kako je predstavljanje novih modela telefona bilo sranje te da je jedini pravi novitet koji su predstavili - samo nova tipka za kameru.

Prednarudžbe za nove telefone počinju ovaj petak, dok od 20. septembra počinje prodaja iPhonea 16 i 16 Pro pa će biti zanimljivo vidjeti kakva će biti potražnja za ovim uređajima.

Još i prije nego je Apple skinuo zastor s novih iPhonea, na mreži smo mogli pročitati savjete nekih analitičara koji su vlasnicima iPhonea koji žele nadograditi svoje telefone preporučili da preskoče ovu generaciju. Naime, savjetuju da se strpe još godinu dana te, umjesto modela 16, sačekaju generaciju iPhone 17. A ta bi generacija napokon trebala donijeti i jedan novitet za Appleove uređaje - model Air.

Svakako treba naglasiti da iz Applea o tom telefonu neće niti progovoriti do sljedećeg septembra, no na temelju brojnih glasina gotovo je sigurno da za sljedeću godinu, model Plus namjeravaju zamijeniti s modelom iPhone 17 Air (o ovom se modelu prije govorilo kao o modelu Slim).

Na portalu 9to5Mac nabrojali su tri glavna razloga zašto bi bilo dobro sačekati taj uređaj, odnosno zašto bi iPhone 17 Air mogao biti zanimljiviji od aktualnih modela.

Tanki dizajn

O konkretnim brojkama sada je teško govoriti, no jasno je kako bi ovaj telefon trebao biti jako tanak, odnosno to će biti najtanji iPhone do sada. Na temelju najtanjeg iPada, nedavno predstavljenog modela Pro koji je tanak samo 5,1 mm te fizičkih zahtjeva priključka USB-C, za očekivati je kako bi novi iPhone po debljini mogao biti puno bliži tom iPadu, nego modelima predstavljenim prije nekoliko dana čija debljina iznosi 8,25 mm.

Kamera

Posljednjih godina obični modeli iPhonea imaju dvije stražnje kamere, dok modeli Pro imaju tri kamere, a iPhone 17 Air trebao bi donijeti jedan novitet i u tom pogledu. Naime, prema posljednjim informacijama ovaj bi telefon trebao imati samo jednu kameru koja će biti smještena na sredini gornjeg dijela stražnje strane telefona. Iako bi trebala imati samo jedan senzor, očekivanja su prilično velika tako da očekujemo ne samo odličnu optiku, već i brojne softverske ii AI opcije koje bi trebale izvući maksimum iz fotografija.

Pogled u budućnost

iPhone 17 Air vjerojatno će postaviti standard za budućnost Appleovih telefona, na sličan način na koji je originalni MacBook Air postavio standard za Appleove prijenosnike. S novim dizajnom, iPhone Air trebao bi napokon donijeti nešto novo i privući milione ljubitelja Applea. Iako neće biti hardverski snažan, niti će imati sve opcije kao modeli iz serije Pro, za očekivati je kako će Air biti najzanimljiviji model koji će Apple predstaviti sljedeće godine i prema kojem bi ostali modeli telefona ove firme mogli izgledati zastarjelo.

Što se konkretnih opcija modela Air tiče, prema poznatom analitičari Ming-Chi Kuou, možemo očekivati dijagonalu ekrana od 6,6 inča, uz rezoluciju od 2740x1260 piksela, opciju Dynamic Island te A19 čipset.