INTERNET PRETRAŽIVAČ

Google najavio niz poboljšanja za Chrome: Veća sigurnost i privatnost

Koristite li Googleov preglednik Chrome za svoje pregledavanje interneta, ovo bi vas moglo zanimati. Naime, Google je najavio cijeli niz poboljšanja i sigurnosnih promjena za koje kaže da će poboljšati zaštitu i kontrolu osobnih podataka tokom surfanja internetom.

Kako je istaknuo voditelj Chrome proizvoda u Googleu, Andrew Kamau, najnovija verzija ovog preglednika dolazi s poboljšanom funkcijom sigurnosne provjere. Tako se ta funkcija sad automatski pokreće, radi u pozadini i proaktivno štiti korisnika Chromea.

Šta to tačno znači? Kako kaže Kamau, korisnici će biti zaštićeni od zlonamjernih obavijesti - iskočnih prozora za koje Google smatra da varaju korisnike.

Korisnici koji Chrome koriste na svojim računarima dobit će dodatnu provjeru ima li među instaliranim proširenjima Chromea nekih koja predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Izvještaj će prikazati sva instalirana proširenja, čemu služe i brze kontrole za njihovo uklanjanje.

Sigurnosna provjera podsjetit će korisnike i na sve sigurnosne probleme koji zahtijevaju njihovu pažnju. Od instalacije najnovijih sigurnosnih zakrpi do ugroženih lozinki.

Korisnici Androida uskoro će dobiti opciju otkazivanja obavijesti stranica koje su ranije prihvatili. Bit će dovoljan jedan dodir na obavijest na ekranu pametnog telefona i Chrome će odmah ukloniti pretplatu na obavijesti. Korisnici Pixel telefona ovu opciju već imaju i iz Googlea kažu da se zahvaljujući njoj broj obavijesti smanjio za 30 posto.

Osim toga, korisnici će dobiti lakšu kontrolu nad podacima koje koriste s različitim internetskim stranicama koje posjećuju. Tako će na jednom mjestu moći pregledati kakve su tačno ovlasti dali stranicama, ali i odabrati žele li pristup dopustiti stalno ili samo jednom. To znači da će, nakon što napuste tu stranicu, Chrome automatski ukloniti dopuštenja primjerice kameri ili mikrofonu za tu stranicu.