osnovne potrebe

Usporedba evropskih prijestonica: Šta znači dobra plaća?

Šta čini dobru plaću u vašoj zemlji? Odgovor na to pitanje nije tako jednostavan kao što izgleda.

Prema Crisu Chastinu, direktoru istraživanja na Institutu za ekonomska istraživanja ERI, odgovor zavisi od faktora kao što su mjesto gdje živite, iskustvo, obrazovanje, industrija, potrebe i način života.

Na osnovu procjena agencija za zapošljavanje i uvida stručnjaka, Euronews Business ispitao je šta je dobra plaća u nekim evropskim prijestonicama a bilo koja plaća iznad prosjeka mogla bi se smatrati dobrom, prema mišljenju Chastina.

Dovoljno za uživanje

Anubha Verma, u svom blogu na Indeedu, ističe da vam iznadprosječna plaća može pomoći da udobno pokrijete svoje osnovne potrebe, a da pritom imate dovoljno za lično uživanje, kao što su putovanja i zabava, ali i za ušteđevinu.

Prema Talentupu, bruto godišnja plaća između 64.000 i 70.000 eura smatra se dobrom plaćom u Njemačkoj.

To znači otprilike 40.000 do 43.000 eura neto godišnje ili između 3.300 i 3.600 eura neto mjesečno za jednu osobu.

Plaće su obično veće u Berlinu u poređenju sa drugim njemačkim gradovima kada pogledamo različite profesije.

“Iako su troškovi života u Berlinu porasli posljednjih godina, on je i dalje pristupačniji od drugih velikih evropskih glavnih gradova poput Londona i Pariza”, rekao je Michale Stahl, izvršni direktor ManpowerGroup UK, za Euronews Business.

“Berlin nudi profesionalcima srednje plaće između 40.000 i 60.000 eura bruto godišnje”, ističe on.

Profesionalci srednje kategorije posla u Londonu obično zarađuju između 50.000 funti (59.455 eura) i 70.000 funti (83.235 eura) bruto godišnje.

HousingAnywhere je objavio da je neto prosječna mjesečna zarada u Velikoj Britaniji bila 2.297 funti (2.725 eura).

U 2023. godini, sa troškovima života od 1.950 funti (2.314 eura), prosječna mjesečna neto plaća u rasponu između 2.500 funti (2.962 eura) i 3.300 funti (3.915 eura) smatrala se dobrom plaćom u Velikoj Britaniji.

Od 2024. godine prosječna neto mjesečna plaća u Francuskoj iznosi 2.587 eura, dok je srednja plaća 1.940 eura, prema HousingAnywhereu.

Tipično, dobra plata za udoban život u Francuskoj iznosi oko 3.200 eura mjesečno za samca ili 5.600 eura mjesečno za tročlanu porodicu.

Međutim, zbog viših troškova života u Parizu, treba otprilike 3.400 eura mjesečno da održite ugodan način života u glavnom gradu Francuske.

Srednja karijera

Prema HousingAnywhereu, prosječna neto plaća u Španiji 2024. iznosi 1.785 eura mjesečno, odnosno 2.250 eura bruto.

Za udoban život, dobra mjesečna neto plaća u Španiji se procjenjuje na oko 2.700 eura za samca ili 4.000 eura za nekoga ko izdržava porodicu.

S obzirom na to da je prosječna plaća u Madridu 18 posto veća od nacionalnog prosjeka, dobra mjesečna neto plaća u glavnom gradu za samca bi trebalo da bude najmanje 3.185 eura.

“Profesionalac srednje karijere u Madridu može razumno očekivati ​​da će zaraditi između 35.000 i 55.000 eura bruto godišnje.

Iako je niži nego u Londonu ili Parizu, ovaj raspon je u skladu s umjerenijim troškovima života u gradu”, rekao je Stahl.

U Irskoj se bruto plaća u rasponu od 4.100 do 6.000 eura mjesečno smatra dobrom za udoban život, navodi Instarem.

Bruto prosječna plaća zaposlenih sa punim radnim vremenom u zemlji je 3.220 eura mesečno.

Prema ManpowerGroup-u, dobra plaća za službenika u sredini karijere u Italiji je obično u rasponu od 35.000 do 50.000 eura bruto godišnje.

“Plaće u Rimu su generalno niže u poređenju sa gradovima Sjeverne Evrope, ali to je djelimično uravnoteženo nižim troškovima života”, rekao je Stahl.

Dobra bruto plaća u Rimu se obično kreće između 3.750 i 5.690 eura, navodi Salary Explorer.

“Dobra plaća” se ne odnosi samo na osnovnu plaću.

Cijeli paket

“Gledajte cijeli paket kompenzacija, uključujući bonuse, dioničke opcije, zdravstveno osiguranje, penzione doprinose, plaćeno odsustvo i druge pogodnosti”, rekao je Stahl.

U nekim slučajevima, ove beneficije mogu učiniti nižu osnovnu plaću privlačnijom, naveo je on.

Pavel Adrian, šef istraživanja EMEA u Indeed Hiring Lab, također je podvukao da svijet prolazi kroz historijsku transformaciju posla.

“Naši podaci pokazuju da su pretrage za udaljenim i hibridnim radom na ili blizu rekordnih maksimuma u Francuskoj, Njemačkoj, Španiji i Velikoj Britaniji”, rekao je on za Euronews Business.

Istraživanje o kvalitetu života u evropskim gradovima Generalnog direktorata Evropske komisije za regionalnu i urbanu politiku iz 2023. otkriva značajne varijacije u finansijskom zadovoljstvu domaćinstava širom EU.

Udio ljudi zadovoljnih materijalnom situacijom svog domaćinstva kreće se od 39 posto u Atini do 87 posto u Luksemburgu.

Zadovoljstvo je generalno veće u gradovima koji se nalaze u sjevernim i zapadnim zemljama Evropske unije.