Područja poznata po dugovječnosti stanovnika nazivaju se plavim zonama. Na svijetu postoji pet takvih regija, uključujući italijanski otok Sardinija, japanski otok Okinawa, grčki otok Ikarija, poluotok Nicoya u Kostariki i grad Loma Linda u Kaliforniji.
Osim što u tim mjestima živi visok postotak stogodišnjaka, velik broj ljudi nema ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, pretilost, rak ili dijabetes.
Istraživač Dan Buettner otkrio je da dugovječnost u plavim zonama ovisi o kvaliteti života, koji uključuje pozitivan pogled na svijet, nizak nivo stresa, redovnu tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu.
U tim zajednicama prehrana se temelji uglavnom na biljnim namirnicama koje se lokalno uzgajaju (oko 80 posto), uz dodatak ribe, jaja i mliječnih proizvoda. Ljudi iz plavih zona većinu svoje hrane, oko 65 posto, dobivaju iz ugljikohidrata, uključujući cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke. Meso se konzumira u malim količinama – oko 50 grama pet puta mjesečno, a riba oko 100 grama tri puta sedmično. Jaja i mliječni proizvodi jedu se u vrlo ograničenim količinama.
Za razliku od zapadnih zemalja, gdje je najpopularniji hljeb od bijelog, rafiniranog brašna, ovdje se jede hljeb koji ljudi sami peku od integralnih namirnica, bez aditiva.
Hljeb od kiselog tijesta
Ovaj hljeb je popularan na Sardiniji i Ikariji, a pravi se od vode, integralnog brašna i domaćeg kvasca starter. Fermentacija tokom pripreme daje hljebu probiotike koji poboljšavaju probavu i jačaju imunosni sistem.
Hljeb od integralnih žitarica
Stanovnici Ikarije i Sardinije sami melju žitarice poput pšenice, raži i ječma, a njihov hljeb bogat je vlaknima, vitaminima B i mineralima poput magnezija, kalija i željeza, što doprinosi zdravlju cijelog organizma.
Pogače od integralnih žitarica
Na Ikariji su popularne i pogače koje se odlično slažu s biljnim proteinima poput humusa ili kuhanog graha i leće. Ova vrsta hljeba također je bogata hranjivim tvarima.
Kukuruzni hljeb
Kukuruzno brašno, koje se koristi već hiljadama godina, popularno je u Loma Lindi. Ovaj hljeb često se kombinira s brašnom od spelte i lanenim sjemenkama, što je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina, piše Diversity Plus.