iznenađenje

Najbolja pizza na svijetu za 2024. nije u Napulju – pa čak ni u Italiji. Evo gdje je…

Mnogi Njujorčani rado će svakome ko želi slušati – pa čak i onima koji neće – reći kako imaju najbolju pizzu. A sada su dobili novu potvrdu za svoje dugogodišnje kulinarske tvrdnje.

Ove sedmice, italijanski 50 Top Pizza Awards objavio je svoju svjetsku listu za 2024. godinu, a jedan restoran iz Lower East Sidea izbio je na prvo mjesto.

Una Pizza Napoletana, koju je u martu 2022. otvorio pizza maestro Anthony Mangieri, ne samo da je pobijedila američke, već i globalne konkurente. To uključuje pizzerije u Napulju, u Italiji, svetoj zemlji za ljubitelje pizze i gurmane općenito.

"Inspirativno je dobiti priznanje za ovih 30 godina moje karijere, posebno u Napulju odakle je pizza nastala", rekao je Mangieri za CNN Travel.

Dodajući svojim pravima hvalisanja, Njujorčani su vidjeli kako su još tri pizzerije dospjele na popis za 2024. koji uključuje ukupno 101 restoran (unatoč "50" u nazivu nagrada). Druge njujorške pizzerije bile su Ribalta na 19. mjestu, Don Antonio na 30. mjestu i L'industrie Pizzeria na 80. mjestu.

Italija je ipak uspjela dominirati ukupnim popisom s 41 restoranom, dok su Sjedinjene Države dobile ukupno 15 priznatih mjesta. A Napulj je uspio nadmašiti New York s pet unosa na popisu, uključujući izjednačenje na drugom mjestu s Diego Vigtaliano Pizzerijom.

Pokazujući koliko su nagrade zaista globalne, nacije koje nisu baš poznate po svojim pizza scenama – Južna Koreja, Bolivija i Indija, da spomenemo tri – bile su zastupljene na popisu.

Zašto Una Pizza Napoletana?

50 Top Pizza Awards objasnio je kako je Una osvojila najviše priznanje na svojoj web stranici.

“U zemlji koja je uvijek navikla na pizzu stavljati sve, Anthony predlaže samo najčišću tradiciju u nadjevima, s izvanredno kvalitetnim sastojcima. Marinara, Margherita, Cosacca i pizza koja se mijenja svaki dan, na temelju tržišnih sastojaka,” navodi se na stranici dodjele nagrada.

Mangieri, koji je odrastao u New Jerseyju, razvio je "opsjednutost pizzom u mladosti", rekao je predstavnik za medije restorana u za CNN Travel. Njegova ga je majka na kraju vozila na sva poznata mjesta u New Jerseyju, New Yorku i Connecticutu u njegovoj potrazi za "savršenom pizzom".

Mangieri se "fokusira na prirodno dizane pizze na drva sa sastojcima kao što su najbolji paradajz San Marzano, divlji origano iz Amalfija, mozzarella bizona DOP i sicilijanska morska sol", piše u obrazloženju. "Odabrao je imati samo jednu lokaciju kako bi se mogao opsesivno usredotočiti na svaki detalj."

Naglasak na tijesto

Mangieri se usredotočuje na osnove kako bi postigao svoje rezultate.

“Ono što čini stvarno dobru pizzu prvo je tijesto. To nije specifičan recept, ali radi se o hidrataciji i razumijevanju kako praviti tijesto i sposobnosti prilagodbe svim uključenim varijablama”, rekao je za CNN Travel.

"U Uni, ono što nas čini drugačijima je to što je naše tijesto prirodno dizano i visoko hidratizirano, nikad u frižideru, napravljeno od mješavine mnogo različitih italijanskih brašna, a ja pravim tijesto svaki dan kada smo otvoreni."

Una Pizza Napoletana trebala bi se svidjeti "slow food" publici. Peče samo tri pizze odjednom u svojim pećima na drva.

Za one koji više vole smrznute slastice nego toplu pizzu, 50 Top Pizza Awards pohvalio je i domaći sladoled i sezonske sorbete u Uni.

Što se tiče pohvala, Mangieri je rekao: "Priznanje je cijenjeno, ali na kraju nije razlog zašto sam počeo niti zašto nastavljam raditi svaku kuglicu tijesta koju poslužujemo u Uni nakon svih ovih godina. To nas potiče da svaki dan idemo u restoran i dajemo više ljubavi i fokusa, a ne da ništa uzimamo zdravo za gotovo.”

A šta ovaj pizza majstor rado jede?

“Tjestenina, i jedem je za gotovo svaki obrok. Ili meksička kuhinja moje zaručnice.”

Ove su pizze s najboljim rezultatima

Za 2024., ovo su najbolje pizzerije širom svijeta, prema 50 Top Pizza Awards:

  1. Una Pizza Napoletana (New York, SAD)
  2. (izjednačeno) Diego Vitagliano Pizzeria (Napulj, Italija)
  3. (izjednačeno) I Masanielli – Francesco Martucci (Caserta, Italija)
  4. The Pizza Bar on 38 th (Tokio, Japan)
  5. Confine (Milano, Italija)
  6. Napoli on the Road (London, Engleska)
  7. Tony's Pizza Napoletana (San Francisco, SAD)
  8. I Tigli (San Bonifacio, Italija)
  9. Sartoria Panatieri (Barcelona, ​​Španija)
  10. 50 Kalò (Napulj, Italija)
  11. Seu Pizza Illuminati (Rim, Italija)