zločinac

Monstrum svoje vrste: ‘Ko je vidio Amona, vidio je smrt’

Vjerovatno niste čuli za Amona Leopolda Götha, odnosno najgoreg ratnog zločinca iz vremena Drugog svjetskog rata.

No, to što mu niste čuli za ime, ne znači da niste čuli za njega i njegove zločine. On je negativac iz filma Schindlerova lista. Njega glumi Ralph Fiennes. Sam je glumac izjavio da mu je bilo teško uživjeti se ulogu sadističkog ratnog zločinca, ali je svoj posao tako odlično odradio da je dobio nagradu BAFTA za najboljeg sporednog glumca, a njegova se gluma uvrštava u najbolje odglumljene filmske uloge negativaca svih vremena. No, o njegovoj vrhunskoj glumi najbolji svjedoči jedna od preživjelih iz Götheova logora, Ludmila Pfefferberg, koja se počela nekontrolirano tresti nakon što je predstavljena glumcu jer je predobro odglumio svoju ulogu pravog negativca.

Profil: radikalni desničar

Amon je rođen 1908. godine u Beču u imućnoj obitelji koja se bavila izdavaštvom. No, unatoč dobrim uvjetima za nastavak školovanja, već sa sedamnaest godina napušta školu i počinje se baviti politikom te se profilira u radikalnog desničara. U svojim ranim dvadesetim godinama pridružio se ogranku Austrijske nacističke stranke.

U godini kada je ova stranka proglašena ilegalnom u Austriji, sredinom 1933., prebjegao je u Njemačku. U Beč se vratio tek nakon Anschlussa 1938. godine, a ubrzo se oženio za Annu Geiger s kojom je imao troje djece od koje je jedno rano umrlo, piše Povijest.hr.

“Ja sam vaš Bog!”

U prvim ratnim godinama stekao je reputaciju osobe na koju se može računati u likvidacijama Jevreja, što mu je otvorilo vrata za napredovanje, a on je to obilato koristio.

Godine 1942. raspoređen je u Lublin gdje je sudjelovao u ustrojavanju triju logora smrti: Treblinke, Sobibora i Bełżeca na području istočne Poljske. Tu je, sudeći prema dokumentaciji sa suđenja, bio zadužen za prikupljanje i transport žrtava u novoosnovane logore, i njihovo kasnije istrebljenje. Nakon i “više nego uspješno” izvršenog zadatka, početkom 1943. dobio je novo zaduženje nadgledanja izgradnje koncentracijskog logora Kraków-Płaszów, koji se smjestio “sasvim prikladno” na čak dva židovska groblja. Nakon što je logor bio gotov Heinrich Himmler ga je imenovao njegovim zapovjednikom. Kada se po prvi puta obratio svojim zatvorenicima jednostavno im je rekao:” Ja sam vaš Bog”.

Zanimanje: likvidator

U vrijeme svog zapovjedništva nad radnim logorom Płaszów bio je često zadužen za nadzor nad likvidacijama radnih logora i geta. Likvidacija geta Podgorze u Krakovu ekranizirana je u filmu Schindlerova lista. Iste godine kada je uspješno likvidirao geto u Krakovu, dakle 1943., u vrijeme svog vrhunca moći, dobio je zadatak i likvidacije još jednog geta u Tarnówu, koje je imalo prije rata gotovo polovicu židovskog stanovništva. Svjedoci kažu da je tijekom likvidacija Göth osobno ubijao žene i djecu.

U početku je u logoru Płaszów bilo smješteno oko 2000 logoraša, a u trenutku najveće napučenosti imao je 25 000 stalnih logoraša i više od 600 stražara, a računa se da je kroz logor ukupno prošlo oko 150 000 logoraša. Masovne likvidacije u logoru su se vršile na velikom brdu, nazvanom Hujowa Górka, koje se nalazilo u sklopu logorskog kompleksa. Uvjeti u njegovom logoru su bili gori nego drugdje, a prosječan zatvorenik imao je sreće ukoliko je preživio više od četiri tjedna.

Sadističko iživljavanje

Unutar logora Göth je živio u kući s balkonom s kojega je iz čiste zabave ubijao zatvorenike. Na meti su bili oni koji su mu se činili lijenima ili jednostavno presporima. Kada bi stavio svoj tirolski šešir na glavu znalo se da je došlo vrijeme za odstrel, pa su se iskusni zatvorenici tada sklanjali.

O njegovoj sadističkoj naravi svjedoče brojne priče, tako je ubio svog kuhara Židova jer mu je jednom servirao prevruću juhu. Moshe Bejski jedan od preživjelih Schindlerovih Jevreja, koji je kasnije postao sudac Visokog suda u Izraelu, u svom je svjedočenju izjavio da je u prilikom vješanja tinejdžera starog 15 godina uže za vješanje puknulo, a nakon čega je dječarac molio za milost. Naravno da mu Göth nije udijelio milost. Dječak je ponovno obiješen, a Göth ga je sa zadovoljstvom dodatno ustrijelio. Göth je imao dva psa, Rolfa (njemačku dogu) i Ralfa (alzaškog mješanca), koji su bili dresirani da ubijaju zatvorenike. Moshe Bejski je svjedočio da su psi, pred njegovim očima, razderali jednog od zatvorenika, kojega je na izdisaju ovaj “samilosno” ustrijelio.

Rođendanski Nokturno spasio Nataliju Karp

Poljska koncertna pijanistica Nataliji Karp u njegov je logor pristigla u trenutku kada je Göth organizirao proslavu svog 35-tog rođendana. Natalija, kaže, da ju je nazvao Sara jer je sve Jevrejke nazivao ovim imenom te joj naredio da mu svira. U svojim sjećanjima je izjavila da tada već nije svirala četiri godine i da su joj prsti bili ukočeni, a odlučila se unatoč “veseloj prigodi” za tužni Nokturno, Frédérica Chopina.

Ovo ju je sviranje spasilo sigurne smrti, a kada je odsvirala tražila je da se poštedi život i njezinoj sestri, što je ovaj i učinio dok su bile u njegovom logoru. No, 10 mjeseci kasnije su poslane u Auschwitz, gdje su uz puno sreće preživjele. Nakon rata Natalija je već 1946. godine održala svoj prvi koncert na poljskom radiju, a odlučila se za izuzetno tešku kompoziciju “Prvi klavirski koncert Čajkovskog”, kako bi pokazala neprijateljima da nisu slomili njezin duh i da nastavlja gdje je stala.

Početak pada

Göth je sve to vrijeme kontinuirano napredovao pa je, 1943. godine, imenovan Hauptsturmführerom, što je bio srednji oficirski čin koji bi odgovarao današnjem kapetanu. No, početkom 1944. status njegovog radnog logora Płaszów se promijenio.

On je postao stalni koncentracijski logor te je došao pod izravnu upravu SS-Wirtschafts-Verwaltungshauptamta (Glavni gospodarski i upravni ured SS-a). Stanje u logoru se nakon toga popravilo jer su Göthove ovlasti bile smanjene. Bio je to početak njegova pada.

Jedna od njegovih sluškinja Helen Jonas-Rosenzweig izjavila je iduće:

Svi preživjeli su, mogu vam reći, odreda traumatizirani ljudi. Nikada, nikada, ne bih vjerovala da bi bilo koje ljudsko biće bilo sposobno za takve užase, takve strahote. Kada smo ga vidjeli, svi smo se skrivali u toaletima, gdje god smo se mogli sakriti. Ne mogu vam opisati koliko su ga se ljudi bojali. (slobodan prijevod)

Nova ljubav preko Schindlera kao posrednika i potomstvo

Tijekom boravka u logoru upoznato je Ruth Irene Kalder, ambicioznu glumicu koja se s Göthom susrela kada je radila kao tajnica u tvornici emajliranog posuđa Oskara Schindlera u Krakovu.

Schindler je svoju tajnicu doveo na večeru u njegovu kuću u Płaszówu, gdje se dogodila “ljubav na prvi pogled”. Ubrzo se ljubavnica Ruth doselila u logor. Njegova je žena Anna po saznanju da je suprug vara odmah podnijela zahtjev za razvod u Beču. Ruth je kasnije rodila njegovo dijete Monike Hertwig, a koja je napisala knjigu pod nazivom Ich muß doch meinen Vater lieben, oder? (“Moram voljeti svog oca, zar ne?”), dok je pak njezina kći Jennifer Teege, čiji je otac bio Nigerijac, napisala i svoju knjigu pod nazivom Mein Großvater hätte mich erschossen (“Moj djed bi me upucao”).

Kada ti tvoji sude!

Koliko je situacija po bila loša u njegovom logoru pokazuje i to što su ga njegovi nadređeni smijenili s mjesta zapovjednika logora u drugoj polovici 1944. godine.

Ponajprije zbog krađe jevrejske imovine koja je pripadala državi, ali i zbog neadekvatnog hranjenja zarobljenika, kršenja raznih propisa. Ukoliko je nacistima njegovo postupanje bilo previše okrutno, onda možemo zamisliti kakav je bio uistinu položaj tamošnjih zatvorenika. Početkom 1945. trebalo mu je početi suđenje, ali kako je rat napredovao i znalo se da će Njemačka biti poražena, optužbe su odbačene. Liječnici su mu u međuvremenu dijagnosticirali duševnu bolest zbog čega je smješten u mentalnu ustanovu u Bad Tölzu u Bavarskoj. Tu je i uhićen od strane američke vojske u svibnju 1945. godine.

Smrt vješanjem

Nakon rata mu je suđeno u Poljskoj u Krakovu gdje je proglašen krivim za ratne zločine te je osuđen na smrtnu kaznu vješanjem 1946. godine. Pogubljenje je izvršeno nedaleko od mjesta gdje se nalazio logor u kojem je bio “bog i batina”. Zbilo se to 13. rujna 1946. godine. Ostaci su mu kremirani i bačeni u rijeku Vislu.

Završit ćemo riječima Schindlerovog Židova, Poldeka Pfefferberga koji ga se ovako prisjetio: “Kad ste vidjeli Götha, vidjeli ste smrt.”