domaća proizvodnja

Iran lansirao istraživački satelit u orbitu

Vlasti Irana saopćile su da je ta zemlja uspješno lansirala istraživački satelit pod nazivom “Chamran-1“ u svemir i da je smješten u orbitu na udaljenosti od 550 kilometara.

Novinska agencija IRNA javlja da je istraživački satelit domaće proizvodnje lansiran raketom-nosačem satelita “Kaim-100“.

Istraživački satelit, težak oko 60 kilograma, uspješno je postavljen na udaljenosti od 550 kilometara.

Raketa nosač satelita na čvrsto gorivo u inventaru je iranske Revolucionarne garde, a uspješno je završila svoj suborbitalni probni let u novembru 2022.

SAD i njegovi zapadni saveznici tvrde da su aktivnosti Irana na balističkim projektilima oprečni Rezoluciji 2231 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i da Iran iza svojih satelitskih aktivnosti skriva program interkontinentalnih balističkih projektila, koji prijeti Bliskom istoku i Evropi.

Teheran, s druge strane, tvrdi da su razvijene rakete konvencionalne i da su u skladu s Rezolucijom 2231, koja podržava nuklearni sporazum.

Iran je u januaru objavio da je lansirao satelit pod nazivom “Surayya“ i uspješno ga postavio u orbitu na udaljenosti od 750 kilometara.