zastane dah

Nevjerovatna borba za život: Naučnici snimili bijeg jegulje iz želuca predatora koji ju je pojeo 😨

Jegulja izlazi iz ribe grabežljivice nakon što je progutana

Kad si riba grabljivica, ponekad ti se ručak koji si pojeo ne slaže s tobom. Umjesto da prihvati svoju sudbinu, još živi obrok bježi iz vašeg želuca kroz najbliži otvor.

Tamna riba spavalica (Odontobutis obscura) može progutati mlade japanske jegulje (Anguilla japonica) cijele, ali progutane jegulje mogu se izmigoljiti nazad kroz probavni trakt i izaći iz želuca, plivajući do slobode kroz škrge većih riba, nedavno su otkrili naučnici.

Takav podvig možda je teško zamisliti, ali istraživači su snimili odvažne bijegove jegulja pomoću rendgenskog video sistema, opisujući svoja otkrića u studiji objavljenoj u ponedjeljak u časopisu Current Biology, izvještava CNN.

"Prije nego što smo snimili prvu rendgensku snimku, nismo mogli zamisliti da bi jegulje mogle pobjeći iz želuca ribe grabežljivice", rekao je glavni autor studije Yuha Hasegawa, asistent profesora na Fakultetu za ribarstvo i okoliš na japanskom Univerzitetu Nagasaki. “Svjedočenje očajničkom bijegu jegulja iz želuca grabežljivca u škrge za nas je bilo zaista zapanjujuće.”

Općenito, nije jasno što se događa kada ribu cijelu proguta druga riba, što ovo otkriće čini "super iznenađujućim i informativnim", rekao je ihtiolog Kory Evans, asistent profesora bioznanosti na Univerzitetu Rice u Houstonu.

"Znamo da mnoge ribe imaju drugi set čeljusti u grlu koje koriste za zgnječenje, trganje ili mljevenje plijena prije nego što ga progutaju, tako da je ideja da bilo što pobjegne iz tih čeljusti ne samo netaknuto, već i živo prilično je impresivna!" rekao je Evans u e-poruci.

'Doista inspirativno'

Hasegawa i dva njegova suautora — dr. Kazuki Yokouchi, istraživač iz Japanske agencije za istraživanje i obrazovanje u ribarstvu, i dr. Yuuki Kawabata, izvanredni profesor na Univerzitetu Nagasaki — prethodno su opisali ovo ponašanje u studiji iz decembra 2021. Ali dok su promatrali progutane jegulje kako migolje repom iz škrga mračnih spavača, "nismo imali razumijevanja za njihove rute bijega i obrasce ponašanja tokom bijega jer se to dogodilo unutar tijela predatora", rekao je Hasegawa putem e-pošte.

Ovako izgleda bijeg jegulje

Možda su, pretpostavili su naučnici, jegulje škrgama pristupile direktno iz usta mračnih spavača. Postojao je samo jedan način da budemo sigurni: korištenjem rendgenske snimke kako bismo zavirili u predatora koji je upravo pojeo jegulju.

Kako bi to učinili, istraživači su okupili ribe u laboratorijskim akvarijima. Tamni spavači bili su dugi oko 14,5 centimetara - otprilike dvostruko više od dužine mladih jegulja A. japonica. Kako bi jegulje učinili vidljivijima rendgenskim zrakama, naučnici su im ubrizgali bezopasni medij visokog kontrasta od barijevog sulfata. Nakon što je grabežljivac progutao jegulju, sita je riba brzo premještena u poseban spremnik gdje je rendgenska kamera bila spremna za okretanje.

"Zbog vrlo uskog vidnog polja rendgenske video kamere, morali smo napraviti eksperimentalne spremnike veličine koja bi mogla ograničiti kretanje grabežljivih riba", rekao je Hasegawa. Nakon otprilike šest mjeseci pokušaja i grešaka, uhvatili su prve poglede na ono što jegulje u mračnim spavačima rade.

Kako bi pobjegla iz predatorove utrobe, jegulja bi gurnula svoj rep u jednjak i zatim se izvila unatrag. Nakon što bi se oslobodila želuca, jegulja bi izbacila rep iz škrga i zatalasala dok joj ostatak tijela nije izašao. U prosjeku je bilo potrebno oko 3 i po minute da se progutana jegulja ponovno pojavi i otpliva.

"Rentgenska snimka jegulja koje kruže u želucu tražeći izlaz posebno je upečatljiva i pokazuje da za neke životinje borba za preživljavanje ne prestaje nakon što ih se pojede - pomalo inspirativno, stvarno", rekao je Evans .

Japanske jegulje nalaze izlaz

Od 32 jegulje koje su pojedene, 13 je uspjelo dohvatiti škrge svog hvatača i promoliti rep, dok je samo devet jegulja potpuno izašlo. Ribe koje cijeli progutaju svoj plijen imaju tendenciju da ga povuku glavom naprijed, a za vijugavu A. japonicu, dok glava i gornji dio tijela jegulje klize u predatorov želudac, njen rep često ostaje u jednjaku. Taj bi manevar mogao odigrati ulogu u pomaganju odlučnoj jegulji da se izmigolji natrag, prema studiji.

Snimke bježanja jegulja kroz škrge podsjećaju na zastrašujuću pojavu ksenomorfa u filmovima "Alien", rekla je dr. Prosanta Chakrabarty, profesorica na Univerzitetu Louisiana State i kustosica riba u Muzeju prirodnih nauka.

Iako je ovakvo ponašanje riba u bijegu do sada dokumentirano samo kod japanskih jegulja, ono bi moglo rasvijetliti osebujne navike druge vrste jegulje koju je Chakrabarty proučavao - kljunaste jegulje (Simenchelys parasitica) - koja može živjeti "i vjerovatno pobjeći od srca živih morskih pasa", rekao je u e-mailu.

Veće, mišićavije jegulje A. japonica koje mogu tolerirati kiselo okruženje u želucu siromašno kisikom mogu imati bolju stopu preživljavanja nakon što ih progutaju, no više istraživanja bi trebao znati sa sigurnošću, rekli su autori studije.

"Daljnji eksperimenti koji uključuju interakcije između plijena i predatora s različitim veličinama jegulja, uz mjerenje njihove lokomotorne sposobnosti i tolerancije na teške uvjete, potrebni su za identifikaciju specifičnih faktora koji omogućuju uspješan bijeg", rekao je Hasegawa.