drevne misterije

Ovaj drevni samostan visi na strani litice. Njegovo je porijeklo velika misterija

Kad bi njegovi drevni zidovi mogli govoriti, samostan Sümela u istočnoj Turskoj imao bi mnogo priča za ispričati.

Od svog osnivanja u 4. stoljeću n. e. od strane nekih od najranijih kršćana koji su stigli duž obale Crnog mora, svetište je svjedočilo evoluciji Rimskog Carstva u bizantsko doba, usponu Osmanlija, borbi za tursku neovisnost nakon Prvi svjetski rat, desetljeća vandalizma i nemara te gotovo čudesno uskrsnuće u moderno doba.

Još privlačnija od burne historije Sümele je lokacija koja se čini kao da je stvorena umjetnom inteligencijom ili računalnom grafikom, a ne stvarnim mjestom - kapelice, dvorišta, knjižnica, stambeni prostor, zvonik, akvadukt i kamenom ograđeni sveti izvor nesigurno smješten na stjenovitu izbočina gotovo 300 metara iznad šumovite riječne doline u Pontičkim Alpama piše CNN.

Svaki dan, hiljade posjetitelja - neki od njih su vjerski hodočasnici, ali najviše privučeni sjajem ranokršćanskih freski i arhitekturom koja kao da prkosi gravitaciji - probijaju se popločenom stazom do samostana. Još jedna zanimljivost je činjenica da je Sümela na UNESCO-vom privremenom popisu za proglašenje svjetske baštine.

Sada državni muzej, a ne aktivna vjerska zajednica, samostan je prošao kroz godine detaljne restauracije kako bi se mjesto učinilo sigurnim za turizam i ublažila šteta koju su nanijeli požari, lovci na blago, vandali i neobuzdani posjetitelji.

"Uvijek smo imali problema s kamenjem koje pada", kaže Levent Alniak, upravitelj muzeja i historijskih mjesta u pokrajini Trabzon. "Kako bismo spriječili oštećenje struktura i ozljede posjetitelja, dali smo industrijskim planinarima da osiguraju liticu." Viseći u zraku, penjači su koristili čelične sajle i ogromne metalne kolce kako bi pričvrstili čeličnu mrežastu mrežu i barijere na visoku stijenu iznad samostana.

Obnova koja je u toku donijela je neočekivana blaga kao što je tajni tunel koji vodi do prethodno neotkrivene kapelice koja je možda korištena kao osmatračnica za obranu samostana. Unutar malene crkve arheolozi su pronašli dramatične freske koje prikazuju raj i pakao te život i smrt.

Vraćanje freskama u život

U toku je obnova prekrasnih fresaka samostana, višegodišnji projekt koji uključuje pedantan i naporan rad stručnjaka za restauraciju umjetnina. Tokom ljetne sezone kada je dovoljno suho za poduzimanje delikatnog zadatka, posjetitelji mogu izbliza pogledati restauratore koji uklanjaju grafite i drugu štetu nastalu nakon što je samostan bio nenaseljen i nezaštićen između 1920-ih i 1960-ih.

“Dugi niz godina ovdje nije bilo dovoljno kontrole i bilo je mnogo vandalizma,” kaže restaurator Senol Aktaş, uzimajući pauzu od rada na fresci Djevice Marije s anđelom iz 18. stoljeća koja razgovara na pročelju Sümeline kuće. nevjerovatna Rock Church. “Ljudi su ispisivali svoja imena i druge stvari po freskama koje pokušavamo ukloniti slikanjem preko grafita stilom i bojama sličnim onima koje su koristili originalni umjetnici.”

Sümelini legendarni i historijski korijeni

U međuvremenu, niko sa sigurnošću ne zna je li priča o podrijetlu samostana istinita ili samo mit.

Prema legendi, Sümela vuče korijene iz 386. godine n. e. i čudesnog otkrića grčkih redovnika Barnabasa i Sofronija. U udaljeno područje privukla ih je vizija tokom koje im je Djevica Marija rekla o ikoni koju je naslikao apostol Luka skrivenoj negdje u Pontskim Alpama. Redovnici su naposljetku otkrili svetu relikviju - tamni portret Djevice Marije i malog Isusa koji su krstili Panagia Soumela - u špilji u kojoj će se kasnije nalaziti Crkva u stijeni.

Pećina je stotinama godina bila mjesto hodočašća. Tek u 13. stoljeću manastir kakav danas poznajemo osnovali su pravoslavni redovnici u razdoblju kada je posljednje kršćansko kraljevstvo vladalo ovom regijom. Nastavio je cvjetati pod Osmanlijama, koji su preuzeli kontrolu nad tim područjem 1461. godine.

Iako su bili muslimani, Osmanlije su svojim podanicima dali iznenađujući stupanj vjerske slobode - sve dok su bili lojalni caru.

“Ponekad bi crkvu pretvorili u džamiju, poput Aja Sofije u Istanbulu”, objašnjava Alniak. “Ali većinu vremena su ostavljali kršćane da ispovijedaju svoju vjeru.” I čak su podržali neke od važnijih kršćanskih stranica. “Sultani su Sümelu smatrali svetim mjestom i pomogli su samostanu dajući monasima donacije i više zemlje”, dodaje.

Sümela je bila popularna među kršćanskim i muslimanskim hodočasnicima i aktivni grčki pravoslavni samostan sve do početka 20. stoljeća. Nakon raspada Osmanskog Carstva nakon Prvog svjetskog rata, etnički Turci i Grci u carstvu vodili su građanski rat koji je završio 1923. godine masovnom razmjenom stanovništva između azijskih i evropskih dijelova bivšeg Carstva.

Mnogi Grci koji žive u Pontskim Alpama i obližnjoj crnomorskoj obali odlučili su se preseliti u Grčku, uključujući redovnike samostana Sümela. U strahu da će biti opljačkani tokom putovanja u Grčku, redovnici su zakopali samostansko blago na tajnim lokacijama u dolini Altindere, nadajući se da će ga vratiti u nekom trenutku u budućnosti.

Napušteni samostan postao je magnet za lovce na blago u potrazi za tim dragocjenostima. Panagia Soumela je na kraju vraćena od strane redovnika i sada se nalazi unutar samostana Nea Sumela u sjevernoj Grčkoj. Međutim, neke su relikvije prokrijumčarene iz Turske i sada se nalaze u muzejima ili privatnim zbirkama širom svijeta.

Do 1970-ih, tursko Ministarstvo kulture i turizma pokrenulo je prve pokušaje očuvanja i obnove Sümele kao nacionalnog blaga. Tokom desetljeća koja su uslijedila pristup je poboljšan kako bi se olakšali posjeti turista i hodočasnika.

Prijelomni trenutak u uskrsnuću samostana dogodio se 15. avgusta 2010., na blagdan Uznesenja Djevice Marije, kada je nadbiskup Carigrada održao prvo pravoslavno bogoslužje u Sümeli nakon 88 godina. Obred se sada ponavlja svakog 15. avgusta, iako se vjernicima dopušta molitva tokom cijele godine u samostanskim kapelama.