Svijet

Izrael oslobodio devet palestinskih zatočenika s vidljivim znakovima zlostavljanja

Izraelska vojska oslobodila je u subotu devet palestinskih zatočenika s vidljivim znakovima zlostavljanja.

Kako javlja dopisnik Agencije Anadolu, devet zatočenika pušteno je preko prelaza Kerem Shalom u južnom gradu Rafahu i prebačeno u Evropsku bolnicu u Khan Younisu, gdje im je pružena ljekarska pomoć.

Ljekari u bolnici potvrdili su za AA da su oslobođene osobe lošeg zdravlja i da pokazuju znakove iscrpljenosti, pothranjenosti i fizičkog zlostavljanja.

Od početka rata, izraelske, palestinske i međunarodne organizacije za ljudska prava izvještavale su o lošim uslovima u izraelskim zatvorima, posebno u objektu Sde Teiman, gdje je prijavljeno seksualno zlostavljanje Palestinaca.

Izraelska vojska je pritvorila hiljade palestinskih civila, uključujući žene, djecu i zdravstvene radnike, otkako je 7. oktobra pokrenula svoje operacije u Gazi.

Desetine palestinskih zatočenika iz Gaze pušteno je u različitim intervalima, a mnogi među njima su bili narušenog zdravstvenog stanja, s vidljivim tragovima mučenja i medicinskog zanemarivanja.

Izrael je nastavio svoju brutalnu ofanzivu na Gazu od napada Hamasa prošlog oktobra uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Više od 41.100 ljudi, uglavnom žena i djece, od tada je ubijeno, a najmanje 95.100 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.