haos u venecueli

Šest stranaca navodno planiralo atentat na Madura: Svi su uhapšeni, među njima troje Amerikanaca

Šestero stranih državljana uhapšeno je u subotu u Venecueli nakon što su ih zvaničnici optužili da su planirali atentat na predsjednika Nicolasa Madura.

Navodni plan bio je "proizvesti nasilje" i "destabilizirati" zemlju, rekao je venecuelski ministar unutrašnjih poslova Diosdado Cabello tokom konferencije za novinare.

Tajne službe

Cabello je kazao da su u planove bile uključene španska i američka tajna služba, kao i čelnica opozicije Maria Corina Machado.

Među uhapšenima su tri Amerikanca, dva Španca i jedan češki državljanin. Zaplijenjeno je više od 400 pušaka i pištolja, za koje se tvrdi da su porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država.

Hapšenja su uslijedila usred diplomatskih napetosti između Caracasa i vlada Španije i SAD.

Ove sedmice Venecuela je pozvala svog ambasadora u Madridu na konsultacije nakon kritične izjave španske ministrice odbrane Margarita Robles, te je pozvala španskog ambasadora u Caracasu.

Robles se u četvrtak tokom predstavljanja knjige u Madridu osvrnula na Venecuelance u egzilu, rekavši da su bili prisiljeni napustiti svoju zemlju "zbog diktature koju proživljavaju".

Venecuelski ministar vanjskih poslova Yvan Gil opisao je komentare španske ministrice kao "drske, uznemirujuće i nepristojne".

Diplomatski odnosi između Venecuele, kojom je autoritarni Maduro vladao 11 godina, i mnogih zapadnih zemalja dodatno su se pogoršali nakon što su ga na predsjedničkim izborima u julu postavili na još jedan šestogodišnji mandat.

Optužbe opozicije

Venecuelanska opozicija optužila je vlasti za izbornu prevaru i proglasila pobjedu svog kandidata Edmunda Gonzáleza.

Gonzalez je prošlog vikenda otputovao u Španiju i tamo zatražio politički azil.

Protiv njega je prethodno u Venecueli izdan nalog za hapšenje pod optužbama za sabotažu, zavjeru i uzurpaciju položaja.

SAD i nekoliko zemalja Latinske Amerike priznaju Gonzaleza pobjednikom izbora, a Evropska unija također dovodi u pitanje službeni rezultat.

U četvrtak je američka vlada uvela sankcije protiv nekoliko Madurovih ljudi od povjerenja, optužujući ih za ometanje transparentnog izbornog procesa.

Demantij iz SAD

Istovremeno, SAD su odbacile tvrdnje Venecuele da je CIA kovala zavjeru za ubistvo predsjednika Madura i drugih visokih zvaničnika.

SAD je te tvrdnje, koje dolaze nakon što je Washington stavio pod sankcije 16 visokih vladinih zvaničnika, ocijenio kao "kategorički lažne".

Glasnogovornik State Departmenta rekao je da je pripadnik američke vojske u pritvoru i primijetio "nepotvrđene izvještaje o još dva američka državljanina zatočenim u Venecueli".