prestižna manifestacija

Dvije grupe iz Bihaća predstavit će u Turskoj bogatu kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine

Iz Bihaća prema Republici Turskoj danas su krenuli članovi Ansambla BZK Preporod Bihać i Udruženja žena Hanume sa Une kako bi sudjelovali na prestižnoj manifestaciji Slobodarski dani grada Bige.

Ove dvije grupe će predstaviti bogatu kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine, s posebnim naglaskom na običaje rodnog kraja, kroz niz događanja u nekoliko turskih gradova.

Njihov put obuhvatit će gradove Istanbul, Pendik, Karamursel i Bursa Ayvalik, gdje će predstavljati tradicionalne bosanske proizvode, folklor i cjelokupnu turističku ponudu Unsko-sanskog kantona.

Cilj ovog putovanja je jačanje kulturnih veza s Turskom, ali i promocija Bosne i Hercegovine kao destinacije bogate kulturne baštine i prirodnih ljepota.

Vlada Unsko-sanskog kantona i Grad Bihać pružili su podršku ovim aktivnostima.

Sudjelovanje na manifestaciji Slobodarski dani grada Bige omogućit će Ansamblu BZK Preporod i Udruženju žena Hanume sa Une da pokažu različite aspekte bosanskohercegovačke tradicije, uključujući nošnje, plesove i kulinarske specijalitete.

Ovo putovanje predstavlja još jedan korak u jačanju međunarodne saradnje i promociji Bosne i Hercegovine kao zemlje bogate kulturnim naslijeđem.