Raport saznaje

CIKBiH još čeka odgovor iz Ministarstva odbrane BiH na zahtjev za transport izbornog materijala 

Kako saznaje Raport, sada Ministarstvo odbrane BiH čeka da svoje mišljenje o ovom zahtjevu da Zajednički štab Oružanih snaga BiH, a odgovor CIK-u trebao bi biti upućen sutra

Centralna izborna komisija BiH još nije dobila odgovor Ministarstva odbrane BiH o zahtjevu Komisije da Oružane snage BiH vrše transport biračkog materijala za lokalne izbore, a kako saznaje Raport konačna odluka trebala bi biti dostavljena Komisiji sutra.

Podsjećamo, CIK BiH obratila se Ministarstvu odbrane BiH za pomoć pri transportu izbornog materijala za lokalne izbore zakazane za 6. oktobar, a nakon što je poništen tender za javnu nabavku usluga transporta. Iako je ova javna nabavka ponovljena, u CIK-u su zbog neizvjesnosti i mogućnosti da bi tender mogao ponovo „pasti“ pravovremeno uputili zahtjev Ministarstvu odbrane BiH.

Prije nekoliko dana ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio je da će Ministarstvo odbrane BiH svojim vozilima distribuirati izborni materijal za lokalne izbore, te da su se nadležni sektori Oružanih snaga BiH već pozitivno izjasnili o tom zahtjevu.

Kako saznaje Raport, sada Ministarstvo odbrane BiH čeka da svoje mišljenje o ovom zahtjevu da Zajednički štab Oružanih snaga BiH, a odgovor CIK-u trebao bi biti upućen sutra.

Zajednički štab OSBiH čine generalmajor Gojko Knežević koji je i načelnik Štaba, te njegova dva zamjenika i to generalmajor Tomo Kolenda, zamjenik načelnika ZŠ za operacije i generalmajor Mirsad Ahmić, zamjenik načelnika ZŠ za resurse.

S obzirom na to da Izborni zakon BiH propisuje da su svi organi BiH dužni pomoći CIK-u u provedbi izbora, u Komisiji su se pri upućivanju zahtjeva Ministarstvu odbrane BiH i rukovodili s tom zakonskom obavezom.

No, već nakon ispostave zahtjeva CIK-a, zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović izjavio je da neće podržati zahtjev Centralne izborne komisije, a ministar Helez je kasnije pojasnio da donošenje odluke o ovom pitanju nije u nadležnosti zamjenika ministra.

Da li će Zajednički štab OSBiH dati pozitivan odgovor na zahtjev CIK-a i šta može uslijediti ukoliko bi bio eventualno negativan odgovor, znat će se već sutra.