LJUDSKA PRAVA

Stižu li reforme u Iran? Pezeshkian: Moralna policija ne smije gnjaviti žene

Novi predsjednik Irana rekao je da moralna policija više neće "gnjaviti" žene zbog obveznog nošenja hidžaba, nekoliko dana nakon što je UN upozorio da se žene i dalje nasilno kažnjavaju zbog kršenja strogih kodeksa odijevanja.

Masoud Pezeshkian je to poručio na drugu godišnjicu smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je uhapšena zbog navodnog nepropisnog nošenja hidžaba, a onda je preminula u pritvoru. Njezina smrt potaknula je masovne proteste.

UN je prošle sedmice saopćio da je iranska vlada od tog razdoblja "pojačala napore" da suzbije prava žena i uništi aktivizam. No, jučer je Pezeshkian rekao da se režimska moralna policija više ne bi trebala suočavati sa ženama na ulici, piše BBC.

U kampanji najavljivao da će se suprostaviti moralnoj policiji

Pezeshkian, je postao predsjednik nakon što je njegov prethodnik, ultrakonzervativni Ebrahim Raisi poginuo u helikopterskoj nesreći. Novog predsjednika mnogi smatraju potencijalnim reformistom.

Na prvoj konferenciji koju je održao od dolaska na dužnost odgovarao je na pitanja novinarke koja je rekla da je išla zaobilaznim putem na konferenciju kako bi izbjegla policijske kombije.

Nosila je labavu maramu te joj se vidjela kosa. Na pitanje Pezeshkiana je li policija još uvijek na ulicama, potvrdila je da je tako. "Moralna policija se ne treba sukobljavati sa ženama. Pobrinut ću se da policija ne uznemirava žene", poručio je.

Njegovi komentari emitirani su uživo na glavnim državnim TV mrežama. Snimka razgovora s novinarkom u postala je viralna.

Osim toga, tokom svoje predizborne kampanje obećao je da će se suprotstaviti policijskim patrolama koje nameću obavezno nošenje hidžaba. Također je obećao ublažiti neke od dugotrajnih internetskih kontrola u zemlji.