ZAPADNA OBALA

Netanyahu najavio novi ratni cilj: Jedini način je vojna akcija protiv Hezbolaha

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je danas da je povratak stanovnika sjevera zemlje, odakle su pobjegli zbog gotovo svakodnevne prekogranične pucnjave libanonskog islamističkog pokreta Hezbolah, sada među ratnim ciljevima njegove vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u utorak da je povratak stanovnika sjevera zemlje, odakle su pobjegli zbog gotovo svakodnevne prekogranične pucnjave libanonskog islamističkog pokreta Hezbolah, sada među ratnim ciljevima njegove vlade.

Ministar odbrane: Vojna akcija je jedini način

"Politički i sigurnosni kabinet večeras je nadopunio ratne ciljeve kako bi uključio siguran povratak sjevernjaka svojim domovima", stoji u saopćenju za javnost iz ureda izraelskog premijera.

Izraelske snage i libanonska oružana grupa koju podržava Iran razmjenjuju udare gotovo svakodnevno od Hamasovog velikog napada 7. oktobra u Izraelu, koji je izazvao smrtonosni rat u Pojasu Gaze.

Hezbolah kaže da je kampanja usmjerena na podršku svom palestinskom savezniku. U nasilju je ubijeno na stotine ljudi, uglavnom boraca, u Libanonu, te deseci civila i vojnika na izraelskoj strani.

Borbe su također natjerale desetine hiljada stanovnika s obje strane granice da napuste svoje domove.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je američkom izaslaniku u ponedjeljak da je "vojna akcija" "jedini način da se zajamči povratak zajednica u sjevernom Izraelu njihovim domovima".