EU podijeljena

Izvjestilac UN-a: Žalosno da evropske zemlje i dalje prodaju oružje Izraelu

George Katrougalos, izvjestilac Ujedinjenih naroda (UN) za međunarodni poredak, izjavio je da je "žalosno" da evropske zemlje i dalje prodaju oružje Izraelu.

Katrougalos, koji je posjetio Ženevu povodom 57. zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava, za agenciju Anadolu se osvrnuo na dešavanja u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali, koji su pod intenzivnim napadima Izraela od 7. oktobra 2023. godine.

"U Gazi se dešava tragedija. Desetine hiljada civila je ubijeno, većinom djece i žena", kazao je Katrougalos, dodajući da međunarodna zajednica ne može ostati pasivna po pitanju ovih zločina.

Izvršiti pritisak na Izrael

Poručio je da bi zemlje u svijetu trebale barem izvršiti pritisak na Izrael da zaustavi rat u Gazi i da se uspostavi hitni prekid vatre.

Podsjetio je da je Međunarodni sud pravde (ICJ) donio jasnu odluku da je izraelska okupacija svih palestinskih teritorija nezakonita.

"Ova situacija se odnosi na Zapadnu obalu i na Gazu. Svako nasilje nad ljudima koji žive na okupiranim teritorijama zabranjeno je međunarodnim pravom. Veoma sam zabrinut zbog onoga što se dešava na Zapadnoj obali jer vidim jasnu eskalaciju u onome što se tamo dešava. Nadam se da međunarodni pritisak može spriječiti da se tamo dogode još gore stvari", kazao je Katrougalos.

Istakao je da su ICJ i Međunarodni krivični sud učinili sve potrebne napore u ovom procesu, dodajući da je zahtjev glavnog tužioca ICC-a Karima Khana za "nalog za hapšenje" za izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom još uvijek na čekanju.

Dvostruki standardi

Istakao je da je važno da i Vijeće sigurnosti UN-a djeluje odlučno i jedinstveno kako bi se zaustavio rat u Gazi.

"Mnoge države pokazuju dvostruke standarde. Ako se ovakva situacija nastavi, to će utjecati ne samo na Palestinu, već i na budućnost multilateralizma i samog UN-a", rekao je Katrougalos.

Istakao je da je posebno razočaravajuće ponašanje mnogih evropskih država.

"Žalosno je da evropske zemlje nastavljaju prodavati oružje Izraelu u postojećoj situaciji. Evropska unija (EU) je još uvijek podijeljena. Zemlje poput Španije i Irske kažu da rat mora biti zaustavljen i palestinska država priznata. Druge države i dalje ćute. Smatram da je to zaista tužno i nešto što moramo promijeniti u budućnosti", kazao je Katrougalos.