Brisel

Novi sastav EK ide u prilog BiH: Orbanovci sklonjeni na marginu, bavit će se životinjama. Proširenje dobili nama naklonjeni Slovenci

U prilog našoj državi ide i to što je Mađarska faktički marginalizirana u sastavu nove Evropske komisije

Stara nova šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen danas je predstavila novi tim ‘evropske vlade’.

Oko imena se dugo nagađalo, a poznato je i da se u Briselu žestoko lobiralo da Von der Leyen dobije još jedan mandat. Ona je danas stavila i tačku na nagađanja pa je predstavila nove komesare koji će idućih pet godina donositi najvažnije odluke za Evropsku uniju.

Iz ugla BiH, možemo biti zadovoljni.

Možda za nas i najvažniji resor, onaj za proširenje EU dobila je Slovenija, a Von der Leyen za komesarku je imanovala Martu Kos.

Slovenija je kroz zadnje godine pokazala i dokazala da je iskreni prijatelj BiH i žestoko se zalagala za otvaranje pregovora o članstvu. Slovenija je također pristalica proširenja EU pa je za očekivati da će svoju politiku i nastaviti, samo je razlika što sad ima jače mehanizme.

U prilog našoj državi ide i to što je Mađarska faktički marginalizirana u sastavu nove Evropske komisije.

Poznato je da je Mađarska, odnosno njen premijer Viktor Orban veliki euroskeptik i da je bio čak protiv toga da se Ursuli von der Leyen da još jedan mandat na čelu Evropske komisije. No taj plan mu je propao.

Mađarska je u prošlom sazivu držala resor proširenja, a vodio ga je Orbanov izaslanik Oliver Varhelyi. Zanimljivo, on je i sad dobio resor u Evropskoj komisiji - no onaj koji se bavi zdravljem i dobrobitom životinja.