ODLUKU USVOJILO VMBIH

VTK BiH: Podrška privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba

VTK/STK BiH, u saradnji s entitetskim komorama, svake godine objedinjuje mnogobrojne zahtjeve privrednika i dostavlja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na razmatranje

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine podržava usvajanje Odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31. decembra 2025. godine, koju je usvojilo Vijeće ministara BiH.

"Ova Odluka predstavlja poticajnu mjeru za sveukupnu privredu i podizanje njene konkurentnosti, a posebno je značajno što je Odluka ove godine usvojena blagovremeno, jer se time omogućava privrednicima da mogu sa svojim poslovnim partnerima planirati proizvodne procese za narednu godinu", objavio je VTK/STK BiH.

VTK/STK BiH, u saradnji s entitetskim komorama, svake godine objedinjuje mnogobrojne zahtjeve privrednika i dostavlja Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH na razmatranje.

"Za mnogobrojna preduzeća, donošenje ove odluke je od presudnog značaja za opstanak proizvodnje. Analiza primjene Odluke se obavlja svake godine, od strane Ministarstva, a prilikom izrade Odluke za narednu godinu, i to za svaku tarifnu oznaku koja je obuhvaćena odlukom. Iz analiza proističe da je postignut cilj da se omogući povoljnije i konkurentnije poslovanje privrednih subjekata iz oblasti tekstilne industrije, obućarske industrije, hemijske industrije, metalske industrije, elektroindustrije i prehrambene industrije", navodi se.

Naglašeno je da je Odluka dovela do veće angažiranosti instaliranih kapaciteta i povećanja proizvodnje, spriječeno je gubljenje radnih mjesta i po pokazateljima iz nekih preduzeća, došlo je do novog zapošljavanja. Također, ova Odluka je često odlučujući faktor za investitore prilikom planiranja njihovog daljnjeg poslovanja u zemljama regiona.

Odluka o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa je trenutno privremenog karaktera i vrijedi godinu, objavio je VTK/STK BiH.