njemačka ministrica

Baerbock upozorava: Ako Ukrajina padne, Moldavija je sljedeća na redu

Podrška Ukrajini garantira opstanak susjedne Moldavije, izjavila je danas njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock na konferenciji na kojoj se govori o zabrinutostima oko djelovanja Rusije u toj regiji.

"Sve što činimo za podršku Ukrajini također znači poticanje stabilizacije u odnosu na Moldaviju. Jasno je šta je najveća briga ljudi ovdje: ako Ukrajina padne, Moldavija je sljedeća zemlja na redu", rekla je Baerbock.


Baerbock je stigla u posjetu Kišinjevu na ministarski sastanak Moldavske partnerske platforme, zajedno sa saveznicima iz Francuske i Rumunije.

Njemačka, jedna od glavnih vojnih pristalica Kijeva u Evropi, pokrenula je platformu nakon što je Rusija napala Ukrajinu 2022., oslikavajući je kao dio širih napora da se stabilizira privreda Moldavije i zaštiti od ruskih dezinformacija.

Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da se zemlja još uvijek suočava s ozbiljnim izazovima i pozvala partnere da povećaju svoju podršku.

"Ruski rat protiv Ukrajine, kojem svjedočimo od prvog dana, nanio je ogromnu štetu našoj privredi. Neizvjesnost uzrokovana ratom i dalje ozbiljno koči naš privredni razvoj i kočit će ga sve dok rat traje", rekla je Sandu.