premijer fbih

Nikšić: Vlada je ispunila sve obaveze prema penzionerima. Ovo je jedino pravedno rješenje

Vlada je iskazala spremnost za rad na izmjenama zakona, ali to mora biti bez pritiska, ucjena i perioda izborne kampanje kada na površinu ispliva neodgovorni populizam, poručio je premijer FBiH

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić oglasio se nakon sastanka sa predstavnicmia penzionera u Vladi FBiH.

Nikšić ističe da je vlada ispunila apsolutno sve što je bila njihova obaveza prema Zakonu, ali da danas nažalost imamo posljedice na koje su upozoravali.

"Kad spomenemo penzionere naravno da je prvi poriv kako trebamo učiniti sve što možemo da se popravi životni standard penzionerske populacije. S tim u vezi želim jasno poručiti kako smo prilikom usvajanja prethodnih izmjena zakona upozoravali na moguće posljedice tog zakona. Tada su u rukovodstvu udruženja procijenili kako im u tom trenutku izmjene zakona omogućavaju najveće povećanje i nisu se obazirali na moguće posljedice. Danas nažalost imamo posljedice na koje smo upozoravali.

Treba znati, što priznaju i u samom udruženju, da je vlada ispunila apsolutno sve što je bila naša obaveza prema Zakonu", poručio je premijer FBiH.

Dodaje da to što trenutno nije dovoljno, posljedica je, kako kaže, loših rješenja u zakonu.

Naglašava da nije baš moguće svake godine mijenjati sistemske zakone poput ovoga jer to proizvodi posljedice na kompletan finansijski sistem.

"Vlada je ipak, svjesna potrebe naših penzionera iskazala spremnost za rad na izmjenama zakona, ali to mora biti bez pritiska, ucjena i perioda izborne kampanje kada na površinu ispliva neodgovorni populizam. Nema nikakve dileme i dalje ćemo maksimalno poštovati Zakon", ističe Nikšić.

Na kraju, navodi dalje, danas sam to rekao i predstavnicima udruženja, kod svih budućih povećanja, naročito vanrednih, umjesto linearnog procentualnog povećanja zalagat ću se za nominalno linearno povećanje.

"Dakle umjesto procentualnog povećanja koje pravi dodatnu razliku između najveće i najniže penzije, insistirat ću na nominalnom povećanju u istom iznosu za sve od najniže do najviše. Tako se neće povećavati razlike, a smatram da je to jedino pravedno rješenje posebno u odnosu na penzionere sa nižim iznosom penzija", zaključio je Nikšić.