Napeta situacija

Novi rat na pomolu? Zvaničnik UN-a poziva na pripreme protiv mogućeg izraelskog rata u Libanu

Situacija je zaista zabrinjavajuća i uvijek moramo biti spremni na gore, rekao je Lazzarini

Generalni komesar Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) Philippe Lazzarini podvukao je da je situacija u Libanu zabrinjavajuća i da treba izvršiti pripreme protiv mogućeg rata Izraela protiv Hezbollaha.

Lazzarini je održao konferenciju za novinare u glavnom gradu Bejrutu nakon sastanka s predsjednikom libanskog parlamenta Nebihom Berrijem.

Navodeći da su na sastancima s Berrijem razgovarali o dramatičnoj krizi u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali i regionalnim dešavanjima, Lazzarini je naveo da su razgovarali i o sukobu koji se širi u Libanu.

Ističući da svi napori idu u prilog postizanju sporazuma o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa u Gazi, Lazzarini je podvukao da se nastavljaju napori za isporuku humanitarne pomoći palestinskoj enklavi.

"Također smo razgovarali o efektima ove napetosti između Izraela i Libana. Znamo da je značajan broj civila migrirao i na sjeveru Izraela i na jugu Libana. Situacija je zaista zabrinjavajuća i uvijek moramo biti spremni na gore", rekao je Lazzarini.

Ističući da Tel Aviv neprekidno nastavlja napade na UNRWA, Lazzarini je napomenuo da su objekti i uposlenici UNRWA-e u Gazi svakodnevno izloženi napadima.

Zvaničnik UN-a se također sastao s libanskim premijerom Najibom Mikatijem i ministrom vanjskih poslova Abdullahom Buhabibom.