zamjena Gallanta

Burno u Izraelu: Netanyahuovi planovi da smijeni ministra odbrane izazvali bijes opozicije. Prijete teškim posljedicama

Lideri izraelske opozicije upozorili su u utorak na teške posljedice planova premijera Benjamina Netanyahua da smijeni ministra odbrane Yoava Gallanta.

U ponedjeljak su se pojavili izvještaji izraelskih medija da je Netanyahu sve bliže zamjeni Gallanta Gideonom Sa'arom, liderom desničarske partije Nova nada, na mjestu ministra odbrane.

Nesuglasice između Netanyahua i Gallanta isplivale su na površinu oko vladinog pristupa rastu eskalacije s Hezbollahom u južnom Libanu, pri čemu Gallant zagovara iscrpljivanje diplomatskih napora za deeskalaciju tenzija, dok je Netanyahu za vojnu kampanju velikih razmjera.

Bivši ministar ratnog kabineta Benny Gantz nazvao je Netanyahuove planove za smjenu ministra odbrane "bezbjednosnom nepromišljenošću".

"Ono što Netanyahu radi u ovom trenutku ugrožava sigurnost Izraela na najopipljiviji način kojeg se mogu sjetiti da je to učinio premijer tokom rata - i uopšteno", rekao je Gantz, bivši ministar odbrane i lider Stranke nacionalnog jedinstva.

Dodao je da bi zbog promjene ministra odbrane prije planirane vojne kampanje protiv Hezbollaha i tokom protesta zbog regrutacije ultraortodoksnih Jevreja mogli snositi teške posljedice.

"U pitanju su ljudski životi i budućnost nacije", upozorio je Gantz.

Bivši izraelski premijer Ehud Barak nazvao je Netanyahuove planove da Gallanta zamijeni Sa'arom pokušajem da se nastavi rat u Pojasu Gaze.

"Odgovoran za kvar nije onaj koji će ga popraviti, a držanje volana u njegovim rukama je recept za nacionalnu katastrofu bez presedana", dodao je Barak u članku na web stranici izraelskog Kanala 12.

Novinski portal “Times of Israel“, pozivajući se na jednog izraelskog zvaničnika, rekao je da je postignut "napredak u pregovorima" između Netanyahua i Sa'ara o ulasku u Vladu.

U izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijeno je više od 41.200 Palestinaca.

Izrael je nastavio svoju vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas u oktobru prošle godine.

Uprkos rezoluciji Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija koja poziva na hitan prekid vatre, sukob i dalje traje.

Izrael se suočava s optužbama za genocid pred Međunarodnim sudom pravde zbog svojih akcija u Gazi.