Stručnjaci objašnjavaju

Pitali smo stručnjake zašto su bh. proizvodi skuplji kod nas nego u zemljama EU? ‘Nema logike’

Sasvim je moguća strategija kompanija da u funkciji pozicioniranja na tržištu određuju stimulativne cijene za svoje proizvode, govori Aćić
Foto: Ilustracija

Na društvenim mrežama sve više možemo vidjeti objave korisnika koji upoređuju razlike u cijenama određenih proizvoda kod nas i u inostranstvu. Evidentno je da se većina, konkretno prehrambenih, proizvoda može naći po jeftinijoj cijeni u zemljama EU nego kod nas čak i kada su na akciji.

I ne bi to bilo toliko šokantno da kupci nisu primijetili i zabilježili da su proizvodi bosanskohercegovačke proizvodnje znatno jeftiniji u zemljama EU nego u prodavnicama u BiH!

Pitali smo stručne ljude zašto je to tako?

'Potpuno nelogično'

Predsjednik Unije poslodavaca RS Saša Aćić naglašava da je to jako kompleksno pitanje. Kaže da je prije bilo kakvog komentara potrebno napraviti 'validno istraživanje'.

Ističe da je potpuno nelogično da naši proizvodi u državama koje imaju snažniju kupovnu moć budu jeftiniji.

Saša Aćić

"Logično bi bilo da proizvodi u zemljama koje imaju jaču kupovnu moć budu nešto skuplji, pogotovo imajući u vidu transport koji je potreban za distribuciju robe. S druge strane, sasvim je moguća strategija kompanija da u funkciji pozicioniranja na tržištu određuju stimulativne cijene za svoje proizvode’, govori Aćić za Raport.

Poticaji na izvoz

Jedina država regije koja ne daje poticaje za izvoz, konkretno za prehrambene proizvode, jeste BiH. Vrlo teško domaći proizvodi mogu biti jeftiniji u EU nego kod nas, kategoričan je direktor Konzuma i Mercatora u BiH Nihad Imširović.

Navodi kako mu je poznato da mnogo ljudi komentariše da je npr. deterdžent jeftiniji vani nego u BiH, i da je to, kako kaže, normalno a objasnio je i zašto.

"Zato što njihove velike trgovačke kompanije rade direktno za proizvođače i samim time imaju cijenu direktno za proizvođača, dok u BiH prvo imamo izvoznika, zatim uvoznika/distributera pa tek onda trgovca. Faktički mi smo neka treća ruka i dok se svi do tad obračunaju, onda taj proizvod u trgovini bude skuplji nego što je u državama Evrope. To je teško običnom potrošaču objasniti, ali to je normalno", navodi Imširović.

Nihad Imširović

Pogledajte šta rade u Srbiji, Hrvatskoj i njihove proizvode Pionir, Kraš, dodaje.

"Jeftiniji je Kraš u BiH nego u Hrvatskoj zato što Hrvatska daje poticaje za izvoz. Naša država to nažalost ne radi i proizvođači imaju problem", ističe Imširović.

Politika proizvođača

S druge strane, pojašnjava da postoji "politika proizvođača".

Navodi primjer piletine koja u Konzumu u Hrvatskoj bude jeftinija nego u BiH.

Piletina Madi koja, kako kaže, da bi bila izvezena vani, proizvođač mora dati cijenu nižu nego u BiH i to je pravo proizvođača da formira cijene na slobodnom tržištu.

"To je politika proizvođača, a ne trgovaca, da li će on dati jeftinije nekom svoj proizvod ili ne. Znam samo za ovaj primjer. Nemoguće je da naši proizvodi budu jeftiniji u EU nego kod nas. Uzmite Klas, on je za 50% skuplji u Njemačkoj, Švedskoj nego u BiH. Ako je ovdje cijena proizvoda 1.20 KM, gore je sigurno 2 eura", zaključuje Imširović.