životne priče

Majka joj Srpkinja, otac musliman, ona morala pobjeći iz Jugoslavije: Ovo je tužna priča o Mariji iz Žikine dinastije

Film "Žikina dinastija" dobiva nastavak pod naslovom "Povratak Žikine dinastije", a premijera se očekuje na jesen 2025. godine.

Glavnu ulogu tumači Nikola Kojo koji će tumačiti lik Miše Pavlovića. I dok će se u filmu pojaviti niz izvrsnih glumaca i glumica, među njima nažalost neće biti Rialde Kadrić, koja je u ovim filmovima tumačila jednu od glavnih likova.

Rialda Kadrić preminula je 2021. godine u 58. godini u Ateni. Sudbina je htjela da i ona umre kao i njena majka - sama na ulici.

“16. januara 1991. majka mi je iznenada preminula na ulici u Beogradu, rat u Jugoslaviji se širio, a ja sam odlučila ostati u Londonu i započeti novi život”, riječi su koje je izgovorila u jednom od rijetkih intervjua. opisati razloge za tu, možda i najvažniju životnu prekretnicu, da bi tog kobnog januara 2021. umrla upravo na isti način - od srčanog udara, na ulici u Ateni.

Inače, malo ljudi zna da je Rialda Kadrić dijete iz “mješovitog braka”.

"Dopustite da vas upoznam sa svojim korijenima, moj djed je bio Rus, majka Srpkinja, a otac musliman, odrasla sam u Srbiji. Udata sam za čovjeka koji ima srpske, mađarske, hrvatske i jevrejske korijene, predstavlja se kao osoba koja je budala jer on sebe još uvijek smatra Jugoslavenom", izjavila je jednom prilikom glumica.

Pekla je zanat s Dragomirom Bojanićem Gidrom, Darom Čalenić, Markom Todorovićem i Jelenom Žigon. Partner u seriji bio joj je Vladimir Petrović, kojemu je to ujedno i prva veća uloga. Marija Todorović, kasnije Pavlović igrala je ukupno osam puta.

"Rialda i Vlada su bili dobri bez obzira na to što nisu profesionalci. Kad su porasle, mogli smo da ih zamijenimo, ali nije bilo potrebe, jer su bile dobre - rekao je ranije za Kurir Jovan Marković, koji je idejni tvorac serije.

Bizarne slučajnosti u Žikinoj dinastiji

Rialda Kadrić bila je osam godina mlađa od Vladimira Petrovića. To ne bi bilo nimalo čudno da se njihov prvi poljubac na ekranu nije dogodio kada je ona imala samo 14 godina.

Još jedna zanimljiva podudarnost vezana je za godine legendarne Rialde u odnosu na sina. U vrijeme snimanja filma "Što se dogodi kad se ljubav rodi" (1984.) imala je samo 20 godina, a glumila je Mišinu majku od 14-15 godina, koju je tada glumio Nikola Kojo nastavku, koji je snimljen 1985. godine, imala je jedva 22 godine, dok lik Miše više nije uopće tinejdžer.

Dakle, njih dvoje su bili praktički vršnjaci, no unatoč tome ona je u tri filma glumila njegovu majku.

U "Žikinoj drugoj dinastiji" (1986.) ona ima 23 godine, iako se to na ekranu uopće ne čini tako, dok je Miša već u dvadesetima, budući da Marija Bobi na samom početku kaže da ima sina koji završava fakultet (Petrović je u tome. Drugim riječima, fiktivni Miša Pavlović bio je vršnjak stvarne Rialde Kadrić.

Posljedica je to činjenice da je nekim glumcima serija u vremenu napredovala brže od njihovog starenja, a nekima sporije. Bilo je nezamislivo da će Mariju glumiti bilo ko osim Rialde, koja je na platnu za samo devet morala ostariti oko 25 godina, dok su Mišu prije Koje tumačili Mihailo Jevtić i Boris Milivojević jer je lik stario brže od glumaca.

Polazak prema Londonu

Odigrala je još nekoliko manjih uloga, a od početka 90-ih nestala je s ekrana. Povukla se iz glume i posvetila svojoj drugoj ljubavi - psihologiji.

Kako bi usavršila svoje znanje engleskog jezika, prvi put boravi u Londonu 1984. godine. Put ju je dvije godine kasnije ponovno odveo u englesku prijestolnicu, no tada je ostala više od 30 godina. Tamo se zaposlila i udala, a zbog te ljubavi bila je spremna ostaviti sve, zauvijek napustiti Srbiju i odreći se glumačke karijere.

U Velikoj Britaniji najprije je radila kao novinarka i reporterka, a zatim se specijalizirala za psihoanalizu. Ona se ovim poslom bavi od sredine 2000-ih.

Posljednja uloga

Posljednji film koji je Rialda snimila je drama Milana Jelića “Čudna noć”. Na pitanje novinara zašto je prekinula obećavajuću glumačku karijeru, odgovorila je da je to bio mladenački eksperiment te da je posao psihoterapeuta nešto u čemu jako uživa.