emotivno

Održana komemoracija i dženaza Muhamedu Šaćiragiću

U atmosferi ispunjenoj tugom, sjećanjem i zahvalnošću, danas je u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu održana komemoracija posvećena Muhamedu Šaćiragiću, predsjedniku Nadzornog odbora i dugogodišnjem direktoru Centrotransa, cijenjenom stručnjaku čiji je rad neizbrisivo obilježio razvoj saobraćaja i prijevoza putnika u Bosni i Hercegovini.

Prijatelji, kolege i članovi porodice okupili su se kako bi odali počast čovjeku čija je profesionalnost, ljudskost i predanost ostavila dubok trag u životima mnogih.

Tokom trajanja komemoracije, prisutnima su se obratili najbliži saradnici i prijatelji, prisjećajući se njegovih postignuća, ali i topline i integriteta koji su ga krasili. U svom emotivnom obraćanju, ističući čak četiri decenije dugu saradnju, predsjednik Uprave Centrotransa, dr.sc. Safudin Čengić je istakao: „Šaćko je bio jedinstven i jednostavan čovjek, u nimalo lahkim i jednostavim vremenima.“

Nakon toga je riječ preuzeo Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo, koji je istaknuo kako je Šaćiragićeva predanost unapređenju saobraćaja ostavila neizbrisiv trag. „U ime Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo, u ime Vlade Kantona Sarajevo, i u svoje lično ime, želim izraziti duboko poštovanje i zahvalnost Muhamedu Šaćiragiću za sve što je postigao, i za sve što je ostavio Sarajevu i Bosni i Hercegovini “, kazao je Šteta, dirnuvši prisutne.

Nakon njega, Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva, s dubokom zahvalnošću se prisjetila Šaćiragićeve neumorne posvećenosti radu za dobrobit zajednice. „Danas kad se prijećamo njegovog života, imamo priliku reći jedno iskreno hvala za sve ono što je učinio za naše Sarajevo i za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Njegova zaostavština će živjeti kroz sve generacije koje je inspirisao“, rekla je gradonačelnica Karić.

U svom nadahnutom govoru ispred Fakulteta za saobraćaj i komunikacije, prof.dr. Osman Lindov, osvrnuo se na Šaćiragićev doprinos u obrazovanju novih generacija inžinjera. „Naš Šaćko je bio pokretač i utemeljitelj saobraćajnog inženjerstva u Bosni i Hercegovini, osnivač i pokretač udruženja saobraćajnih inžinjera BiH“, izjavio je Kosovac.
Iz Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH, prisutnima se obratio Mirsad Jašarspahić, koji je naglasio da je bila izuzetna čast sarađivati sa Šaćiragićem, mentorom i velikim prijateljem, i da je u komori upravo on bio integrativni faktor koji je sve okupljao.

Akademik Mirko Pejanović se prisjetio novih autobusa koje je Centrotrans dovezao u Sarajevo na izmaku rata, kao vjesnike mira uz osjećaj kao da se dešava nešto nestvarno, a istovremeno uzvišeno.
Na kraju komemoracije, riječ je preuzeo jedan od vozača Centrotransa, Eldin Čengić, koji je s posebnim emocijama govorio o Šaćiragiću kao o čovjeku koji je uvijek razumio potrebe i izazove svojih kolega, ističići da je sada zatvorena jedna knjiga sa izuzetno bogatim sadržajem. Njegove riječi dirnule su sve prisutne, ostavljajući dojam kako je Šaćiragić bio mnogo više od kolege – bio je osoba koja je ostavila neizbrisiv pečat na živote onih s kojima je dijelio svakodnevne izazove.

Ova komemoracija nije bila samo prilika da se prisjetimo profesionalnih uspjeha Šaćiragića, već i da izrazimo duboko poštovanje prema čovjeku koji je svojim životom i radom ispisao povijest na polju saobraćaja i komunikacija, ali i u srcima onih koji su ga poznavali.

Posebno je emotivno bilo na dženazi koja je okupila veliki broj prijatelja i poštivaoca lika i djela Muhameda Šaćiragića, kada su vozači autobusa, svojim sirenama, popratili njegovo spuštanje u mezar.
Njegovo naslijeđe će živjeti u svakom kilometru puta, u svakom autobusu koji povezuje ljude i u svakom osmijehu zadovoljnog putnika.