u čast velikana

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Banjoj Luci posvećen bh. velikanu Branku Ćopiću

Akademik i književnik Miroslav Tešić, predsjednik Zadužbine “Branko Ćopić” iz Beograda, besjedom je otvorio večeras u Banjoj Luci 29. Međunarodni sajam knjiga.

Ovogodišnji sajam, koji će da traje do 23. septembra, posvećen je upravo najvećem krajiškom piscu - Branku Ćopiću.

Ova 2024. je godina u kojoj se obilježava 40 godina od odlaska ovog velikana iz Hašana kod Bosanske Krupe, a na sajmu će večeras biti održano književno veče "Sjećanje na Branka Ćopića".

Moderator večeri biće Mladen Vesković, a pored Tešića, kao učesnik najavljen je i Ranko Risojević, dobitnik nagrade za prozno djelo koju dodjeljuje Zadužbina "Branko Ćopić".

Program u čast Branka Ćopića biće nastavljen u srijedu u 14 časova, kada će biti održan panel "Stvaralaštvo Branka Ćopića za djecu i mlade" i "Savremeni pisci za djecu i mlade", čiji su učesnici Zoran Opačić i Violeta Јović.

Biće predstavljena i "Knjiga za uživanje", antologija savremenih pjesama za djecu priređivača Јove Čulića, koja je objavljena u izdanju Udruženja za promociju kulture i obrazovanja djece i mladih "Mudro slovo" iz Banje Luke.

Uporedo će biti predstavljena i knjiga poezije za djecu Slavojke Kokić "Roša".

U srijedu u 16 sati, biće predstavljena i knjiga "Kap po kap" Radovana Rađevića, a kasnije planiran panel "Savremena srpska proza", a učesnici su Aleksandar Јugović i Berislav Blagojević.

Ljubitelji pisane riječi mogu da očekuju mnoštvo promocija, a sajam će biti zatvoren dodjelama nagrada “Zlatna sova” i “Sovica”.