maligni uticaj

Microsoft optužio Rusiju da cilja na predsjedničku kampanju Kamale Harris


Tehnološki div Microsoft objavio je da su ruski operativci ciljali kampanju američke predsjedničke kandidatkinje Kamale Harris.

"U posljednja dva mjeseca, Microsoft je uočio značajan pomak u taktici ruskog uticaja koji odražava promjenjivo političko okruženje u SAD", napisao je glavni direktor Microsoftovog centra za analizu prijetnji Clint Watts u objavi na blogu tvrtke.

Microsoft je otkrio da se Rusija okrenula prema kampanji potpredsjednice Harris, s glumcima koji su "širili izmišljene videozapise osmišljene za sijanje razdora i širenje dezinformacija" o njoj.

Fokus na njenojkampanji odražava "strateški potez ruskih aktera s ciljem iskorištavanja bilo koje uočene ranjivosti novih kandidata", naveo je Watts.

Harris je zamijenila američkog predsjednika Joea Bidena na listi Demokratske stranke nakon što se 81-godišnjak povukao iz predsjedničke utrke u julu nakon katastrofalne debate protiv republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

Međutim, krajem augusta i u septembru, Microsoft je uočio dvije ruske grupe, poznate kao Oluja-1516 i Oluja-167, kako koriste videozapise osmišljene da diskreditiraju Harris i potaknu kontroverzu oko njezine kampanje.

Jedan je video prikazivao napad navodnih pristaša Harris na navodnog sudionika Trumpovog skupa, dok je drugi koristio glumca za izmišljanje lažnih tvrdnji o njenoj umiješanosti u nesreću sa koje je pobjegla.

Drugi video prikazivao je lažni džambo plakat koji je iznosio lažne tvrdnje o njenoj politici.

"Kako se približavamo izborima, trebali bismo očekivati ​​da će ruski akteri nastaviti koristiti kibernetičke posrednike i haktivističke skupine kako bi pojačali svoje poruke putem medijskih web stranica i društvenih kanala namijenjenih širenju političkog sadržaja koji izaziva podjele, namještenih videa i propagande poboljšane umjetnom inteligencijom", saopćio je Microsoft.

Američke obavještajne agencije rekle su u augustu da je Iran odgovoran za hakiranje Trumpove predsjedničke kampanje.

Microsoft je saopćio da je uticajni glumac povezan s Kinom također napravio videozapise koji kritiziraju Bidenovu administraciju i kampanju Kamale Harris.