Tužna godišnjica

Prije 38 godina članovi ‘Crvene jabuke’ doživjeli su tešku nesreću: U kobnom fići bili su Aljoša Buha, Dražen Ričl i Zlatko Arslanagić

U jednom oštrom zavoju iza Jablanice, fićo se zanio na lijevu stranu ceste i frontalno sudario s kamionom

Prije 38 godina, 18. septembra 1986., članovi “Crvene jabuke “doživjeli su tešku saobraćanju nesreću u Jablanici. Putovali su na koncert u Mostar.

Na licu mjestu je poginuo basista grupe Aljoša Buha, dok je frontmen i jedan od osnivača grupe Dražen Ričl zadobio teške povrede. Dvije sedmice je bio u komi, i 1. oktobra je preminuo na VMA Beograd. Sahranjen je u svom rodnom Sarajevu.

Njihov koncert na mostarskom stadionu Kantarevac bio je dugo najavljivan, a trebao je označiti početak ambiciozne turneje mladog sastava, u tom trenutku najpopularnijeg u bivšoj Jugoslaviji.

Na Kantarevcu se okupilo se oko 1.500 duša i svi su  s nestrpljenjem iščekivali početak koncerta. Kada su tehničari u 20.25 sati počeli štimati razglas, nestrpljenje je počelo dodatno rasti....

I onda – šok i nevjerica. Organizator obavještava okupljene da se koncert otkazuje zbog teške saobraćajne nesreće koju su doživjeli članovi "Crvene jabuke." Na stadionu šok, muk, suze...

U prvom fići, koji je vozio Zlatan Arslanagić, bili su još Dražen Ričl i basist Aljoša Buha. Iza njih u golfu su se vozili klavijaturist Dražen Žerić i bubnjar Darko Jelčić.

U jednom oštrom zavoju iza Jablanice, fićo se zanio na lijevu stranu ceste i frontalno sudario s kamionom. Vozilo je bilo smrskano. Kad su drugi članovi prošli malo kasnije nisu niti posumnjali da su stradali njihovi prijatelji.

Zlatko Arslanagić je preživio nesreću, no imao je teški oblik depresije. Nakon nje je ipak nastavio rad u grupi, koja je u aprilu 1987. izdala album u spomen Ziji i Aljoši, Za sve ove godine. Zlaja već dugi niz godina živi u Kanadi.