DETOKSIKACIJA

Pobijedite neugodnu bolest: Ovi jutarnji napici pomažu kod visoke mokraćne kiseline

Danas sve više otkrivamo da je visok nivo mokraćne kiseline čvrsto povezan s rizikom od prekomjerne tjelesne težine, ali i s rizicima za kardiovaskularne bolesti, povišeni krvni pritisak, kognitivno propadanje, zatim s abnormalnim nivoima masnoća u krvi i smrti od bilo kojeg uzroka. Uz to, mokraćna kiselina potiče proizvodnju masnog tkiva - od proširenja struka do masne jetre, čak i ako nemate prekomjernu težinu i niste pretili. Odabirom određenih prirodnih pića možete pomoći svom tijelu da upravlja nivoom mokraćne kiseline i potiče bolje cjelokupno zdravlje. Bilo da želite ublažiti nelagodu od gihta, koji se često naziva i ‘najstarijom bolesti na svijetu‘, pravi jutarnji napitak mogao bi biti iznenađujuće učinkovit.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira može pomoći u snižavanju visoke mokraćne kiseline smanjenjem upale i poboljšanjem cirkulacije. Njegovi prirodni protuupalni spojevi, poput gingerola, mogu ublažiti nelagodu uzrokovanu visokim nivoom mokraćne kiseline, što ga čini umirujućim i učinkovitim napitkom.

Zeleni čaj

Zeleni čaj može pomoći u snižavanju visoke mokraćne kiseline zbog svojih antioksidativnih svojstava koja mogu smanjiti upale i poboljšati rad bubrega. Redovita konzumacija može podržati sposobnost tijela da eliminira višak mokraćne kiseline, pomažući u održavanju uravnotežene razine.

Sok od krastavca

Sok od krastavca sadrži puno vode i alkalizirajuća svojstva, što pomaže u ispiranju viška mokraćne kiseline. Njegov nizak nivo purina i protuupalno djelovanje dodatno podržavaju održavanje uravnoteženog nivoa mokraćne kiseline.

Voda od sjemenki celera

Voda od sjemenki celera ima prirodni diuretski učinak, koji potiče uklanjanje viška mokraćne kiseline iz tijela. Također sadrži protuupalne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju nelagode uzrokovane visokim nivoom mokraćne kiseline.

Voda od chia sjemenki

Voda od chia sjemenki bogata je vlaknima i antioksidansima koji podržavaju cjelokupnu detoksikaciju. Visok sadržaj vode također potiče hidrataciju, pomažući bubrezima u ispiranju viška mokraćne kiseline.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće sadrži octenu kiselinu, koja podržava detoksikaciju i poboljšava rad bubrega, samim time promiče uklanjanje viška mokraćne kiseline što može pomoći u održavanju uravnoteženog nivoa u tijelu.

Voda s limunom

Voda s limunom sadrži visoke nivoe vitamina C, koji podržava prirodne procese detoksikacije u tijelu i može pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline. Njegova limunska kiselina također potiče alkalnost, pomažući uravnotežiti ukupnu kiselost.