najelitnije takmičenje

Večeras na rasporedu nove utakmice Lige prvaka: Prilika za Dedića i Mustafića, Peljto dobio novu šansu

Nakon sinoćnjeg uvoda, te prvih utakmica najeltinijeg klupskog takmičenja, večeras se nastavlja Liga prvaka sa novih šest mečeva 1. kola.

U centru pažnje večeras će biti svakako utakmica na Etihadu između Manchester Citya i Intera.

To će biti repriza finala od prije dvije sezone, kada su "Građani slavili" 1:0, a i večeras im pripada uloga favorita, iako je italijanski prvak ekipa koju ne smiju podcijeniti.

Kada su u pitanju ostali mečevi, neće biti nekog izrazitog derbija, osim što će u tim utakmica igrati dva bh. fudbalera. Riječ je o Amaru Dediću, koji će sa svojim Salzburgom igrati protiv Sparte, dok će Alen Mustafić sa Slovanom gostovati kod Celtica.

Treba naglasiti da će BiH imati predstavnika, kada su u pitanju suđenja, pa će tako Irfan Peljto suditi večerašnji meč Club Bruggea i Borussie Dortmund.

Podsjetimo, ovo je novi format najelitnijeg takmičenja, u kojem nastupa 36 umjesto 32 kluba kako je do sada bilo, a svaka ekipa će igrati osam utakmica s različitim protivnicima i skupljati bodove za prolazak u drugu fazu.

Prvih osam na tabeli plasirat će se direktno u osminu finala, dok će ekipe plasirane od 9. do 24. mjesta igrati baraž (jednu utakmicu kući i jednu u gostima) za plasman u osminu finala. Ostatak nokaut faze ostaje isti kao i do sada.

Posljednje kolo na rasporedu je 29. januara, a nokaut-faza počinje 11. februara. Finale se igra 31. maja na Allianz Areni.

Raspored večerašnjih utakmica:

Bologna - Shakhtar 18:45

Sparta Prag - Salzburg 18:45

Celtic - Slovan Bratislava 21:00

Club Brugge - Borussia Dortmund 21:00

Manchester City - Inter 21:00

PSG - Girona 21:00

Standings provided by Sofascore