IMA 26 TOČKOVA

Najduži automobil na svijetu: Za upravljanje zadužena dvojica vozača

U Americi je mnogo toga predimenzionirano, široke su ceste pa su i, recimo, veliki pick-upovi tamo kao ribe u vodi. U Evropi biste se s njima mučili kao vaš osnovnoškolac ili srednjoškolac s nagomilanom zadaćom u online nastavi. Amerika je obećana zemlja za ekscese, a jedan od njih je 30.5 metara dugačka limuzina s 26 točkova, bazirana na Cadillac Eldoradu, službeno najduži automobil na svijetu, član Guinnessove knjige rekorda.

Ovu kompoziciju na točkovima konstruirao je početkom 90-ih godina kolekcionar Jay Ohberg, koji je automobil prikladno nazvao – The American Dream. San na točkovima napravljen je iz dva dijela, a dvije prostorije ne spajaju knauf ploče nego harmonika vrata, kako bi se osigurala elastičnost u zavojima. Zbog velikih dimenzija Cadillacom su upravljala dvojica vozača, jedan se bavio uobičajenim poslovima, a drugi je upravljao točkovima na stražnjoj osovini – kako bi skretanja bila koliko toliko olakšana.

U Cadillac su ugrađena dva motora, pogon je samo na prednje točkove kako bi se izbjeglo kardansko vratilo, a od prostorija i opcija za razonodu velika kabina krije malo igralište za golf, jacuzzi, vodeni krevet pa čak i helipad za letjelice u stražnjem dijelu.

Rekorder je bio u lošem stanju, vlasništvu je Dezerland Park Auto Museuma iz Orlanda (Florida), ali 2019. krenula je temeljita obnova… Obnovu je proveo entuzijast Michael Manning.

Trebalo je tri godine i preko 250.000 dolara, ali na kraju je automobilu vraćen stari sjaj. Manning, međutim, kaže da ova verzija automobila neće uskoro krenuti na cestu jer je preduga.

"Napravljen je da bude izložen", zaključio je Manning.