promoviše društveni aktivizam

U Goraždu počeo festival ‘Rijeka mira’

U Gradskoj upravi Goražde danas je otvoren festival "Rijeka mira“, a ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Ambasade Republike Slovenije i Populacijskog fonda Ujedinjenih Nacija, uz čiju podršku se realizuje projekat.

Riječ je o događaju koji promoviše mir i društveni aktivizam kroz ekološke, edukativne i zabavne aktivnosti.

Gradonačelnik Ernest Imamović ovom prilikom naglasio je da Grad Goražde snažno podržava projekte koji za cilj imaju zaštitu životne sredine, promociju ekologije i mira.

"Želimo zahvaliti predstavnicima Populacijskog fonda i slovenačkoj ambasadi što su izabrali Grad Goražde i rijeku Drinu za realizaciju ovog za nas jako bitnog projekta. Vjerujem da će on značajno doprinijeti povezivanju mladih s ciljem promocije suživota, mira i zajedništva i općenito promociji univezalnih civilizacijskih vrijednosti, a na na opću dobrobit svih građana Goražda", kazao je Imamović.

Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Damjan Sedar izrazio je zahvalnost na gostoprimstvu te uz čestitke u povodu značajnog datuma za Goražde, naglasio da podrška koju je ambasada pružila projektu "Rijeka mira“ nije slučajna.

"Ovo je lijep grad, kanton, istočna Bosna, Drina što je okruženje u kojem bi čovjek trebao da živi ugodno i ono što podržavamo sa projektom je već u njegovom imenu. Saradnja i prijateljstvo je ono što mi želimo između ljudi, pogotovo mladih, da ne postoje granice, da se produži saradnja i bude razvoja, a to je moguće samo u zdravoj sredini i okruženju. Ovdje je Drina veliki potencijal, a s druge strane, ona je obaveza jer kako kažu da smo prirodu uzeli od naših potomaka i trebamo da brinemo za nju", kazao je ambasador Sedar.

Dodao je da Slovenija uvijek pored mira i stabilnosti, naglašava i put BiH u EU, izrazivši nadu da će taj put biti ubrzan nakon lokalnih izbora, a uz poziciju komesara za proširenje u EK koju će dobiti Slovenija.

Zadovoljstvo što prisustvuju otvaranju festivala izrazili su i predstavnici Populacijskog fonda UN-a.

"Dijelimo zajedničku misiju a to je promoviranje društvene kohezije kroz sport, umjetnost, kulturu, kuhinju i ekološki aktivizam, posebnu zahvalnost za saradnju na tom planu iskazujemo Ambasadi Slovenije ali i Goraždu što organizacijom ovog festivala pokazuje da je otvoren grad za partnerstvo", poručila je predstavnica UNFPA za BiH Justine Coulson.

Festival "Rijeka mira“ trajat će do 24. septembra, a obilovaće nizom kulturno-umjetničkih, sportskih i ekoloških aktivnosti u gradu Goraždu i na više lokacija uz rijeku Drinu kojima će prisustvovati zainteresovani, nevladine i vladine organizacije te gosti iz diplomatskog kora.

Centralni događaji bit će upriličeni u subotu, 21. septembra na izletištu Sadba gdje će se održati velika akcija čišćenja nakon koje će biti priređen spust Drinom do Goražda, gdje će se obaviti i poribljavanje Drine te čišćenje Podhranjenskog potoka.