upozorenje ministra

Delić: Samo ove godine smo iz budžeta za penzije namirili 318 miliona KM. Ne znam koliko će dugo ovo biti održivo

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić izjavio je danas da će izrada socijalne karte Federacije BiH imati značajan utjecaj na unapređenje socijalne zaštite i pružanje adekvatne pomoći socijalno ugroženim građanima Federacije BiH.

"Jutros smo analizirali prijedlog budžeta za izradu socijalne karte FBiH koju smo dobili od Svjetske banke. Taj revidirani prijedlog budžeta za izradu socijalne karte ćemo danas poslati Svjetskoj banci na usaglašavanje. Mislim da je kabinet premijera Federacije BiH Nermina Nikšića poslao pismo namjere za izradu socijalne karte FBiH prema Svjetskoj banci. To su već prvi konkretni koraci ka izradi socijalne karte Federacije BiH koja treba da bude svojevrsna 'krvna slika' svakog domaćinstva u kontekstu njegovog socijalno-ekonomskog stanja", rekao je Delić.

Dodao je da se nada da će ona omogućiti da se efikasnije i adekvatnije troše budžetska sredstva, da se efektivnije targetiraju određene socijalne kategorije i da se na neki način harmonizira sve ono što podrazumijeva socijalna zaštita na nivou Federacije BiH.

"Svjedoci smo i vidjeli ste da smo imali jučer i sastanak sa penzionerima i da konstantno pregovaramo i dogovaramo određene stvari kada je ta populacija u pitanju i ne samo ta, često mi zaboravljamo i druge populacije i kategorije društva koje su u izuzetno teškom stanju. Bez povećanja broja radnika teško da možemo napraviti neke iskorake, a za povećanje broja radnika su potrebne investicije i otvaranje novih radnih mjesta. Ja se nadam da ćemo uspjeti da istrajemo u tome", dodao je Delić.

Povrh svega toga, po njegovim riječima, neophodno je provesti reformu tržišta rada kako mladi ljudi, posebno oni koji su radno sposobni, ne bi odlazili iz ove države i radili širom svijeta, a ovdje nisu u mogućnosti da pronađu posao.

Govoreći o statusu penzionera, ali i održivosti penzionog sistema, Delić je na pitanje novinara naveo da je omjer radnika i penzionera 1,2 i da trenutno u Federaciji radi 549.000 radnika naspram 451.000 penzionera.

"Ono što su trendovi koji su nepovoljni po Federaciju BiH su trendovi da će broj penzionera enormno rasti i da će populacija od 65 plus na nivou Federacije BiH također rasti, a nismo sigurni koliko će broj uposlenih u istom omjeru rasti kako bi ovaj sistem bio održiv", dodao je Delić.

Podsjetio je da je 2018. godine izvršena izmjena i dopuna Zakona u penzijskom i invalidskom osiguranju i da je kompletan sistem prebačen na trezor, te da se Vlada u tom zakonu obavezala da će sva sredstva koja nedostaju biti isplaćivana iz budžeta.

"Ove godine je, do sada, iz budžeta za sve penzije namireno 318 miliona KM. Jedini način kako da riješimo pitanje dugoročne stabilnosti penzijsko-invalidskog sistema je povećanje broja zaposlenih", naveo je Delić.

Delić je danas u Sarajevu prisustvovao sastanku Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama FBiH, odnosno sindikata centralne Evrope i zapadnog Balkana posvećenog poboljšanju prava radnika.