Komisija o sukobu interesa

Svi nosioci javnih funkcija u Brčko distriktu dužni podnijeti izvještaj o imovinskom stanju

Svi novoimenovani nosioci javnih funkcija, direktori preduzeća i članovi upravnih odbora dužni su da u zakonskom roku od 30 dana od dana stupanja na dužnost, Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa Brčko distrikta BiH prijave svoje imovinsko stanje, potvrdili su danas iz ove komisije.

"Imali smo ove godine povećan broj za davanje mišljenja i odgovora na upite nosilaca javnih funkcija što je bio i naš cilj, jer smo vidjeli da prakse iz okruženja govore da se treba raditi na podizanju svijesti nosilaca javnih funkcija da bi izbjegli ponašanja koja vode ka njihovom sankcionisanju" rekla je predsjednica Komisije Admira Mujić.

Navodi da su samo dosad izdali 23 mišljenja i da ih do kraja godine očekuju mnogo više.

Kako je navela, ona se odnose na upite nosilaca javnih funkcija kako i na koji način pravilno prijaviti svoje imovinsko stanje, jer se na taj način lakše dolazi do krajnjeg cilja, a to je transparentnost u radu i prijavljivanje svega što je neophodno da sadrži obrazac imovinskog stanja.

Mujić je rekla da će Komisija u skladu sa svojim nadležnostima sankcionisati one nosioce koji propuste rok i ne prijave svoje imovinsko stanje, kao i pravna lica koja u zakonskom roku od 15 dana ne obavijeste Komisiju o personalnim promjenama u pravnom licu.