veliko priznanje

Maestro Nuhanović treći put diriguje Oltenia Philharmonic orkestrom

Bosankohercegovački dirigent i kompozitor profesor Emir Nuhanović dobio je poziv da 18. oktobra po treći put diriguje Oltenia Philharmonic orkestrom iz Rumunije, za nepunu godinu dana.

"Moji prijatelji i kolege iz Oltenia Philharmonic orkestra zamolili su me da dirigujem jednim za njih važnim koncertom, sa izvrsnim solistom Liviu Purnaru, dugogodišnjim koncert majstorom Royal Concertgebouw orchestra iz Amsterdama – kazao je Nuhanović.

Kako navodi, na repertorau će biti i jedan od najljepših i najpopularnijih koncerata za violinu i orkestar Mendelssohnov koncert u e-molu, Elgar-ova Serenada za gudače u e-molu i jedno jako zahtjevno djelo Prva simfonija u g-molu Petra Iljiča Čajkovskog (P.I.Tchaikovsky)

"Dobar odnos sa orkestrom, ali i zahtjevnom publikom, otvorili su mi vrata Oltenia Philharmonic orkestra i mislim da će ova saradnja da se nastavi, a posebno bih se radovao da ovaj orkestar predstavim i u Sarajevu, na čemu intenzivno radim – kazao je Nuhanović.

Sarajevo, dodao je, ima publiku koja voli klasičnu muziku i koja zna prepoznati kvalitetne soliste, dirigente i ansamble.

"A muzika je siguran put za zbližavanje ljudi, gradova i država i siguran put da će i Bosna i Hercegovina uskoro postati dio Evropske unije i dio velike muzičke porodice evropskih zemalja – poručio je Nuhanović.

Inače, maestro Nuhanović je okupiran organizacijom gostovanja Bugarske Državne opere i baleta iz Stare Zagore sa Mozartovim Requiemom, koji će biti održan u sarajevskoj Skenderiji 5. oktobra.