traži se povećanje satnice

Raskol u Vladi KS zbog zdravstvenih radnika: Sindikati pozvali dio ministara da ne idu na sjednice

Zdravstveni radnici već sedmicama protestiraju tražeći povećanje satnice. Premijer Vlade KS Nihad Uk odbija prihvatiti zahtjeve zdravstvenih radnika kazavši da nema para u budžetu.

S druge strane resorni ministar Enis Hasanović spremam je razgovarati, a sudeći prema dopisu Sindikata zdravstvenih radnika on nije usamljen.

"Nakon saznanja da je premijer Uk odbio da na dnevni red sjednice Vlade uvrsti informaciju ministra zdravstva Hasanovića o neprihvatanju neto satnice od 3,25 KM i razlozima neprihvatanja date ponude, kao i o argumentima za udovoljavanje traženom zahtjevu za neto satnicu u iznosu od 3,70 KM, smatramo potrebnim obratiti vam se ovim dopisom", naveli su te istakli:

"Poznato vam je i da nas i naše zahtjeve podržavaju direktori javnozdravstvenih ustanova, kao i određeni broj ministara i zastupnika. Imajući u vidu podršku, a prije svega podršku ministara koji su kadar SDP-a i dijelom NiP-a da se postigne dogovor o visini neto satnice, ukoliko je vaša podrška zaista iskrena, pozivamo vas i ostale ministre da odbijete učestvovati na sjednicama Vlade dok se na dnevni red ne uvrsti spomenuta informacija i da novo izjašnjenje, odnosno novu ponudu Vlade o neto satnici".

Pitanje je sad da li će Uk popustiti i da li će ministri pokušati napraviti još veći pritisak na premijer kako bi udovoljio zahtjevu zdravstvenih radnika.