Anketa

Pitali smo građane hoće li glasati na Lokalnim izborima: Ovo su njihovi odgovori

Lokalni izbori su pred nama, održat će se 6. oktobra, a građani imaju priliku birati načelnike općina i gradonačelnike gradova, kao i općinska i gradska vijeća i skupštine.

Ovi izbori su specifični jer će biti prvi u historiji Bosne i Hercegovine na kojima će se koristiti posebne izborne tehnologije, a sve s ciljem kako bi osigurale što veći integritet izbora.

Iz godine u godinu rezultati izbora su sve lošiji, jer građani sve manje koriste svoje pravo da biraju.

Pitali smo građane Sarajeva da li će oni glasati na izborima, jesu li izabrali svoje favorite i na osnovu čega ih biraju, a odgovori su varirali.

Zanimljivo je da većina naših ispitanika ne prati predizbornu kampanju jer, kako su nam kazali, ista je bezidejna, puna nerealnih obećanja i iz godine u godinu sve lošija i lošija.

Oni koji su se usudili stati pred našu kameru, kazali su da će glasati na predstojećim izborima, a više je bilo onih koji su kazali da ih izbori ne zanimaju te da neće glasati, uz obrazloženje da je svaki put sve isto i da nemaju nikoga kvalitetnog za birati . Ali nisu se usudili sve to izgovoriti i u kameru!

Osim toga, primijetili smo da većina građana ne prati predizbornu kampanju već da odluku o tome za koga će glasati i koga podržati na izborima, donose na osnovu rada političara tokom cijele godine, a ne samo pred izbore. To navodi na zaključak da političari uzalud troše silne novce na predizborne kampanje i prodavanje magle građanima, jer ni narod više nije naivan kao prije!

Također, ima i onih koji godinama ostaju vjerni jednoj stranci te tako ne prate kampanju i rad kandidata, već djeluju po principu 'kako predsjednik stranke nalaže'.

"Ja sam već glasao jer živim izvan BiH. Kratko sam sada u BiH i primijetio sam u svim gradovima da je kampanja uveliko nastupila. Smatram da su Lokalni izbori veoma važni jer odlučuju o životnim pitanjima svakog stanovnika BiH i moja poruka svima je da izađu na izbore i da biraju pojedince za koje smatraju da su sposobni i koji će donijeti promjene i boljitak njihovim zajednicama", kazao nam je Haris Halilović iz Stuttgarta.

Haris Halilović

"Glasat ću, otprilike znam i za koga. Kod nas se sve radi pred izbore tako da iz tih razloga ne pratim šta će uraditi do izbora, već šta su uradili tokom cijele godine", kazala nam je građanka Suarna Ahmedhodžić.

Suarna Ahmedhodžić

"Redovno izlazim na izbore i izlazit ću jer to je moja građanska dužnost. Naravno da znam za koga ću glasati. Kampanju ne pratim, ali uvijek sam glasao isto i glasat ću isto", kazao nam je Bekto Čaušević.

Bekto Čaušević

"Izaći ću na izbore, imam svoje favorite. Pratim i kampanju, a biram za koga ću glasati tako što aktivno pratim šta rade", kaže nam Abdusamed Kalabić.

Abdusamed Kalabić

"Znam za koga ću glasati na osnovu njihovih rezultata i programa, ali i ljudi koji predstavljaju stranke. Kampanju ne pratim nikako", rekao je Davor Pavlović.

Davor Pavlović

"Glasat ću, odlučio sam 90% i za koga. Pratim i predizbornu kampanju i, možda je ružno reći, ali sve se svodi na 'glasaj za mene da ja uzmem sebi više para'", govori nam građanin Fikret.

Fikret