susret

Premijer Uk u oproštajnoj posjeti rektoru Škrijelju: Ponosni smo saradnjom UNSA i Vlade KS

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk posjetio je danas Univerzitet u Sarajevu kako bi iskazao zahvalnost rektoru, prof.dr. Rifatu Škrijelju za njegov doprinos razvoju Univerziteta tokom dva mandata.

„Sastanak je upriličen isključivo kako bih Vam u ime Vlade Kantona Sarajevo i građana koje predstavljam iskazao zahvalnost za vaš ozbiljan rad i rezultate koje ste postigli tokom dva mandata. Želim Vas ohrabriti da i dalje ostanete aktivni u društvenom životu i doprinosite zajednici", naveo je premijer Uk tokom oproštajne posjete, s obzirom da rektor Škrijelj uskoro odlazi s ove funkcije.

Izrazio je nadu da će se budući odnosi između Vlade i Univerziteta dalje razvijati, te iskazao interes da se nastave aktivnosti koje je rektor Škrijelj započeo, posebno kada je u pitanju izgradnja Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

„Najbolji spomenik vašeg djelovanja će biti Biblioteka Univerziteta u Sarajevu, tako da vi imate ozbiljnu zaostavštinu", poručio je premijer Uk rektoru Škrijelju.

Rektor Škrijelj je, uz riječi dobrodošlice premijeru Uku, istakao značaj koji ovaj susret ima za njega.

„Ovih osam godina prošlo je brzo, ali su bile ispunjene mukotrpnim radom", istakao je rektor Škrijelj.

Uputio je poziv premijeru Uku i najavio zvaničnu inauguraciju novoizabranog rektora prof.dr. Tarika Zaimovića, koja će biti upriličena 1. oktobra u Vijećnici, na mjestu gdje je 1949. godine osnovan Univerzitet u Sarajevu.

„Ostaje iza nas ozbiljna zadužbina i obaveza za kolegu Zaimovića i njegov budući tim jer Univerzitet u Sarajevu ostaje na boljem nivou nego ikad, a čemu ste kao premijeri dali doprinos i vi, kao i bivši premijeri Edin Forto i Dino Konaković. I vi i ja možemo biti ponosi na saradnju Univerziteta u Sarajevu i Vlade Kantona Sarajevo", poručio je rektor Škrijelj.

Susretu je prisustvovala i prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNSA, prof.dr. Dženana Husremović.