trgovina utjecajem

Konaković: SDA je preko Osmice spašavala Dodika od procesuiranja

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković kazao je sinoć za BHRT da misli da je SDA pomagala Miloradu Dodiku ne bude procesuiran.

On je govorio o tome da Trojka nije mogla niti je htjela utjecati na pravosuđe kako bi Dodik bio procesuiran, ali da je Trojka uspjela rasteretiti pravosuđe koje je onda podiglo optužnicu protiv predsjednika RS.

"Vrlo je važno bilo da se rastereti pravosuđe tog pritiska političkih partija koje su kontrolirale OSA-u koja je onda vršila pritisak na pravosuđe.

Mi nikome ne možemo srediti optužnicu, ali smo ih rasteretili. Prije se Dodik mogao nagađati s onima koji su mogli to raditi, sad ne može", naveo je Konaković.

On je dalje govorio o tome kako je Trojka uspjela politički vratiti ono što je SDA izgubila.

"Taj Izetbegović je svojom retorikom bildao Dodika svaki dan. Jačao ga i pozicionirao ga kod glasačkog tijela. Izetbegović je direktno kroz svoje kontakte preko Osmana Mehmedagića i drugih uticao da se kontroliraju neki procesi. Pa pogledajte samo šta je Dodik radio, udarao na suverenitet i integritet BiH, i niko mu ništa nije mogao čak ni za 'crveno svjetlo'", naveo je Konaković.

Upitan je kako da je Osmica imao utjecao na to da se Dodik ne procesuira, on je kazao:

"Znam, bavim se politikom i vidim taj utjecaj Osmana Mehmedagića kroz sve ovo. To se više ne dešava, Trojka je promijenila taj koncept".

Istakao je da je uvjeren da je Osmica utjecao na sve.

"Ubijeđen sam da jeste. Ne mogu podastirati dokaze sad. Govorio sam nekad o prisluškivanjima, pa su rekli da nije tačno, evo ispostavilo se da je tačno i u OSA-i i u FUP-u. Zloupotrebljavali su institucije da bi političkim pritiskom dirigirali neke procese", zaključio je Konaković.