STARLINK

Muskovi sateliti ‘blokiraju’ pogled na svemir i ometaju astronomska istraživanja

Radio talasi sa rastuće mreže satelita Elona Muska blokiraju mogućnost naučnika da zavire u svemir, tvrde istraživači u Nizozemskoj, prenosi BBC.

Nova generacija Starlink satelita, koji pružaju brzi internet širom svijeta, više ometa radio-teleskope nego ranije verzije, kažu.

Hiljade satelita u orbiti "zasljepljuju" radio teleskope i možda ometaju astronomska istraživanja, prema Nizozemskom institutu za radio astronomiju (ASTRON).

SpaceX, koji posjeduje Starlink, nije odgovorio na zahtjev BBC Newsa za komentar.

Sateliti pružaju širokopojasni internet širom svijeta, često na udaljenim mjestima, uključujući i izazovna okruženja poput Ukrajine i Jemena.

Koriste se i za povezivanje udaljenih područja Velike Britanije na brzi internet. Testovi iz 2022. godine pokazali su da Starlink može isporučiti brzine interneta četiri puta brže od prosjeka, prema Odjeljenju za digitalno, kulturu, medije i sport.

Ali astronomi kažu da to ima cijenu.

"Svaki put kada se više njih lansira s ovakvim nivoima emisije, sve manje vidimo nebo", rekla je profesorica Jessica Dempsey, direktorica ASTRON-a, za BBC News.

"Pokušavamo da sagledamo stvari poput mlaznjaka, koji se emituju iz crnih rupa u centru galaksija. Takođe posmatramo neke od najranijih galaksija, milione i milione svjetlosnih godina udaljene, kao i egzoplanete", rekla je, ističući područja na koja satelitsko zračenje utiče.

ASTRON je utvrdio da su smetnje od druge generacije ili V2 satelita 32 puta jače od prve generacije.

Količina emitovanog zračenja premašuje propise koje je postavilo industrijsko tijelo Međunarodna unija za telekomunikacije, dodao je profesor Dempsey.

Jedna procjena sugerira da se trenutno nalazi 6.402 Starlink satelita u orbiti na oko 550 km iznad Zemlje, što ga čini najvećim provajderom.

Sateliti su relativno veliki - sa ravnim panelima od 3m i solarnim nizom od 8m za napajanje.

SpaceX-ov glavni konkurent, OneWeb, ima manje od 1.000. Ali to je rastuća poslovna oblast. Amazon razvija vlastitu mrežu i nada se da će ih u narednih nekoliko godina pokrenuti najmanje 3.000.

Očekuje se da će do 2030. broj satelita u orbiti premašiti 100.000.

Studija je rađena pomoću radio-teleskopa LOFAR u Nizozemskoj jednog dana u julu ranije ove godine.

Mnogi objekti u svemiru, uključujući udaljene galaksije i planete, emituju svjetlost elektromagnetnog spektra.

Ovo zračenje putuje poput valova i radio teleskopi mogu uhvatiti te valove, omogućavajući nam da dobijemo sliku stvari koje ne možemo vidjeti očima.

Ali te talase ometaju sateliti.

Naučnici su otkrili nenamjerno elektromagnetno zračenje iz gotovo svih posmatranih satelita V2 Starlink.

Bio je oko 10 miliona puta svjetliji nego iz najslabijih identificiranih izvora svjetlosti, kažu oni.

Glavni autor Cees Bassa rekao je da je to kao upoređivanje "najslabijih zvijezda vidljivih golim okom i sjaj punog Mjeseca".

"S obzirom da SpaceX svake sedmice lansira oko 40 Starlink satelita druge generacije, ovaj problem postaje sve gori", dodao je.

Robert Massey, zamjenik izvršnog direktora Kraljevskog astronomskog društva u Velikoj Britaniji, rekao je: "veoma je jasno da ako imate nešto ovako sjajno što toliko kompromituje veliku radio opservatoriju, onda moramo nešto učiniti i to moramo učiniti brzo."

Upitan o vrijednosti istraživanja astronomije, on je rekao: "Pogrešno je reći da postoji neka nauka koju jednostavno možete odbaciti. Primjene mogu trajati decenijama ili čak duže u budućnosti, ali mogu biti veoma fundamentalne i veoma važne."

Naučnici su također zabrinuti zbog svjetlosnog zagađenja sa satelita, te strahuju da to ometa i optičke teleskope.

Astronomi kažu da su razgovarali sa SpaceX-om o zračenju prve generacije satelita i da je kompanija saslušala njihovu zabrinutost.

Ali ASTRON sada kaže da je V2 još moćniji.

"Ponovo uključiti LOFAR i vidjeti ove bujne signale sa ove nove generacije V2 Mini SpaceX satelita bilo je pomalo šokantno," kaže profesor Dempsey.

"Ovo zapravo prijeti cijeloj zemaljskoj astronomiji na svim talasnim dužinama i na različite načine. Ako se nastavi, bez neke vrste ublažavanja da bi se ovi sateliti utišali, onda to postaje egzistencijalna prijetnja za vrste astronomije kojima se bavimo", dodao je profesor Dempsi.

Istraživači naglašavaju da je potrebno više regulacije prostora i načina rada satelita kako bi se izbjeglo ugrožavanje naučnog rada.

Rekli su da bi kao najveći dobavljač satelita, SpaceX mogao postaviti standard za ograničavanje zagađenja.

Profesor Dempsi je rekao da jednostavne radnje poput zaštite baterije na satelitu mogu napraviti veliku razliku i smanjiti emitovano zračenje.

Neke smetnje dolaze od neispravne elektronike, tako da bi to moglo spriječiti da se to dogodi.

Ali bez akcije, "vrlo brzo će jedina sazviježđa koja ćemo vidjeti biti ljudska", dodao je.

Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu Astronomy and Astrophysics.